Конституционният съд се произнесе за кмета Томов

Конституционният съд се произнесе по казуса с благоевградския кмет.

С решение по конституционно дело № 5/2020 г. съдът отхвърли искането на тричленен състав на Върховния административен съд и искането на 63-ма народни представители от 44-тото Народно събрание за установяване на противоконституционност на чл. 42, ал. 1, т. 5 от Закона за местното самоуправление и местната администрация.

Решението е прието единодушно.

Решението на КС касае и съдбата на  кмета Румен Томов.  Правомощията му бяха прекратени предсрочно затова, че не е заличил в едномесечен срок в Търговския регистър фирмата си, както и че не е уведомил за това председателя на ОбС – Благоевград и на ОИК.

След днешното решение на Конституционния съд делото във Върховен административен съд на Румен Томов ще бъде възобновено.

А ето какво написа и кметът Томов по този повод:

Както вече стана ясно, Конституционният съд се произнесе днес и макар, че много хора вече произнасят свои присъди, аз съм оптимист и вярвам, че правдата ще възстържествува. Спечелих честно изборите преди 10 месеца,  обърнах управлението на община Благоевград към хората, което бе най-важно.  С екипа ми положихме много усилия за добруването и развитието на Благоевград.

И все пак, ако се стигне до избори, ще се явя с високо вдигната глава и не, защото този пост е на всяка цена, а защото съм човек, който поема отговорност и държи на думата си.

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *