Чудотворна икона носиха владика, кмет, зам.-кмет и миряни (видео)

Чудотворна икона посрещнаха в гоцеделчевска черква.

Във все още строящия се храм „Рождество Христово“, в Новия квартал, с пищна църковна церемония, бе посрещната уникална икона – копие на Чудотворната Витлеемска Света Богородица. Иконата е изработена в Йерусалим с благословията на Неврокопския митрополит Серафим и е специално за новостроящата се черква в Гоце Делчев.

Уникалната икона е осветена в храм „Възкресение Христово“ в Йерусалим и в базиликата „Рождество Христово“ във Витлеем, което прави и копието чудотворно, както е и оригиналът.


Чудотворната Витлеемска икона на Божията майка се отличава с това, че на нея Дева Мария е усмихната. Иконописният й тип е „Одигитрия”, което на старогръцки означава „Показваща пътя”. Посрещането на копието на чудотворна икона в Гоце Делчев се превърна в истински празник за миряните в митрополитския град.

Специален автомобил достави иконата на около 500 метро от строящия се храм. В пренасянето й до светата обител се редуваха, н.в.п. Неврокопския митрополит Серафим, свещенослужители от владишкия клир, кметът на Гоце Делчев, Владимир Москов, зам. – кметът Валери Сарандев, председателят на ОбС Димитър Балтаджиев, миряни.

Иконата бе поставена в новия й дом, където миряните имаха възможност да се поклонят пред чудотворната икона на Божията майка. Отслужена бе и вечерня, водена от владиката Серафим, посветена на днешния празник  – Покров на Пресвета Богородица“.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *