Светнали паметници примамват туристи

Осветление ще бъде монтирано на 12 паметника в Благоевград. По този начин общината се надява да привлича вниманието на туристите и гражданите.  Също така фокусът на инициативата ,,Памет и слава“  е  културно –историческите обекти, паметниците в града  да възпитават стремеж  към подражание и да ни напомнят историята и делото на видните български личности, дали живота си за родината.

Осветяването им ще бъде една провокация,  преосмисляне и пренасяне в съвременността, порив към знанието, смята кметът Румен Томов. Ще бъдат осветени паметник на Гоце Делчев  на пл. „Македония“, на Македоно-одринското опълчение „ Майка България“  пл. „ Мите Марков“, мемориал „ Делчевия род “ в двора на храма „Въведение Богородично“,паметник на майор Иван Орлински  в двора на храма  „Въведение Богородично, на Христо Ботев   пл. „Народни будители, на Ичко Бойчев,  на Ильо войвода  кв.“Вароша“,  на Георги  Измирлиев – пл. „Георги Измирлиев“, на Димитър Благоев – пл.“Георги Измирлиев“.

Също така скулптурна композиция  „Движение“ на пл. „Георги Измирлиев“, на майор Орлински при стадион „Христо Ботев“ и паметна плоча в памет на загиналите във войните за Обединението и Независимостта на България – пл. „Георги  Измирлиев“.

Осветлението ще е постоянно и ще се стопанисва от институцията. Очаква се до 5-ти октомври да се монтира осветлението.

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *