На 1800 м под връх Тумба увековечиха 11 –та Македонска дивизия

Министерство на отбраната и Община Петрич изградиха военен паметник в местността Щабо.

Монументът е в памет на войниците от 11 –та пехотна Македонска дивизия и се намира под вр. Тумба на 1 800 м надморска височина. Паметникът се изгради по предложение на Инициативен комитет от с. Габрене. По сведения на Инициативния комитет българска войскова част, разположена в района на връх Тумба, издига през 1916 г. паметник, който през  1926 година  е разрушен от гръцки войски. 11-та пехотна Македонска дивизия  е била под командването на генерал Кръстю Златарев.

През 1918 година две бригади на дивизията са придадени на Втора армия, а една заема част от Дойранската позиция (защитавана от ген. Вл. Вазов) до връх Висока чука в Беласица и участва в епичните Дойрански сражения през есента на 1918 година, в които Първа българска армия отблъсква англо-гръцкото настъпление. В м. Щабо има редица други материални следи, сред които и каменен надпис в близост до т.нар. Фердинандов път.

За новоизградения сега паметник, увековечаващ подвига на 11-та пехотна Македонска дивизия, бяха изготвени необходимите документи от Община Петрич и проект, които се съгласуваха с Министерство на отбраната. От ведомството отпуснаха за целта 6 000 лв. Допълнително от бюджета на Община Петрич бяха насочени средства за изграждането на този военен паметник от гранит и за облагородяване на пространството около монумента.

През 2018 година Министерски съвет и Министерство на отбраната с две постановления осигуриха средства за възстановяване на три паметника в т.ч. на Седма Рилска дивизия в село Кромидово (паметник от 1917 година), на Българското военно гробище от 1944 година в района на Гробищен парк – Петрич и Военен паметник на 11-та пехотна Македонска дивизия в м. Щабо.

Завършени при всички са ремонтно-възстановителни работи. Има осигурени средства от Министерство на отбраната и за Военен паметник край село Тополница, където са убити двама войници и един цивилен при т. нар. „Петрички инцидент“ от 1925 година. Паметникът е в района на някогашния десети пограничен пост. Предстои и неговото възстановяване.

 

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *