Роман за съдбата на бежанците – хит в Гоце Делчев (видео)

Неврокопчани разграбиха представения в Дом на културата роман „Бежанци“. При обяснимо голям интерес в Гоце Делчев бе представен историческият роман „Бежанци“ на Весела Ляхова. Романът описва реални исторически събития  – Драмското въстание през 1941 г., обезбългаряването на Егейска Македония през Втората световна война, трагичната участ на българското малцинство в Гърция до средата на ХХ век, понесло насилието на всички балкански правителства – турски, гръцки, сръбски, български. Град Неврокоп (сега Гоце Делчев) е едно място, един град който има много близко отношение с историята и събитията които се разкриват в романа.

Събитията в него са 90 процента реални исторически събития. Всъщност, моята цел е била именно тази – като писател, стремяла съм се да сполуча с героите така, че всички те да са живи хора, които говорят на читателя с цялата си същност, за своя живот, за своите разбирания и за своите постъпки“, сподели авторката. Историческият роман „Бежанци“ е номиниран за различни литературни награди и конкурси. Романът представи България на Европейския фестивал за дебютен роман в Будапеща през 2014 г.

„Такава книга, за съдбата на нашите прародители не сме чели! Незнам дали осъзнавате какво сте направили Вие за нашите дядовци и баби и изобщо за нашата история в Егейска Македония“, каза кметът на Гоце Делчев, Владимир Москов.  В Гоце Делчев около 80 процента от жителите му са потомци на бежанците от Егейска Македония, които са се заселили тук, в Неврокоп, бягайки от описаните в романа събития. Това обяснява и изключителния интерес снощи на неврокопчани, проявен към романа. Преди още да свърши срещата с авторката, предвидените за продажба бройки от книгата, бяха изчерпани.

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *