Студенти избират обучение в над 150 университета по Еразъм

Студенти и докторанти от Югозападния университет „Неофит Рилски“ се запознаха с възможностите за обучение, работа и практика в чужбина, които предоставя програмата „Еразъм+“. Информационната среща, която се проведе в университета, е част от световната инициатива „Дни на Еразъм“ (ERASMUS DAYS 2020).

Координаторът на програмата Станислав Грозданов запозна присъстващите с две от дейностите на програмата – Еразъм с цел обучение и Еразъм с цел практика. Той информира студентите за възможността да се обучават в над 150 университета в Европа и отбеляза, че Югозападният университет има сключени 150 договора с различни образователни институции.

Желаещите да осъществят мобилност се запознаха с условията, документите и сроковете за кандидатстване.

По време на срещата координаторът представи официални данни от проучване на Европейската комисия, според което над 70% от мобилните участници откриват какво искат да работят занапред, 1 от 5 среща бъдещия си партньор в живота по време на мобилността. Проучването сочи още, че Еразъм студентите подобряват уменията си за започване на работа и социално взаимодействие, 9 от 10 участници в програмата споделят, че са станали по-адаптивни, развили са комуникативни умения, способности за общуване в мултикултурна среда, умения за справяне с проблеми и цифрови способности.

В събитието чрез видеовръзка участие взе и студентът Вилислав Сатиев от Правно-историческия факултет, който в момента е на стаж в международната правна кантора „Dryllerakis & Associates Law Firm“ в Атина, Гърция. Той сподели защо е избрал да стане част от образователната програма „Еразъм+“, в какво се състои работата му като стажант и как преминава работният му ден. Вилислав призова студентите и докторантите да се възползват от възможностите за мобилност.

Програмата на събитието продължи с изложба на Василена Димитрова, озаглавена „Il nostro bel viaggio – Нашето красиво пътуване“. С фотоси студентката от Факултета по изкуствата разказа за преживяванията и вълненията от Университета за чужденци в Перуджа.

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *