Още се търсят най-знаковите исторически личности за Моста на бойната слава

Граждани, историци, архитекти, експерти, преподаватели и общественици избират четири паметника на знакови исторически личности. Те трябва да са свързани с Освобождението на Пиринска Македония и ще бъдат поставени на моста, водещ към Младежки дом.

Кметът на община Благоевград организира втора среща за избор на четири паметника на знакови исторически личности.

Срещата ще се проведе на 20.10.2020г. в зала „22-ри септември“, 17.30 часа.  Община Благоевград кани всички граждани, историци, архитекти, експерти, преподаватели и общественици, да се включат в срещата за да вземат участие в избора и обсъждането на предложенията.

Припомняме, че на първата среща, проведена преди месец бяха направени 5 предложения от кметския екип, с изричната уговорка, че те не са задължителни и целта на дискусиите е да се стигне до четири обединяващи фигури.

С кратки визитки кметът  представи: ген. Спас Георгиев, Иван Караджов, Антон Янев Кьосев, Димитър Талев и Антон Попстоилов Ников. Пътека с четирима генерали сякаш обедини голяма част от участниците в първата дискусия, в залата бяха предложени генерал Стоян Ковачев, ген. Тодоров, ген. Жостов, ген. Михаил Савов, поручик Борис Змияров и други достойни личности, свързани с Освобождението на Благоевград.

Със заявката в мост на бойната слава да се превърне мостът, водещ към Младежки дом завърши първата дискусия, като се взе решение да бъде сформирана работна група, която да определи, кои ще са четиримата бойци за свободата на Пиринска Македония, които ще заемат това емблематично за Благоевград място.

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *