Коларовската „поганица – беганица“ грабна наградата на организаторите на фестивал

Наградата на организаторите на Националния фестивал „От Дунав до Балкана“ спечели коларовското Сдружение К.О.Р.Е.Н.И.

Те участваха в конкурса за традиционна кухня с  „Поганиите“ и прогонващата ги погача „поганица – беганица“. „Поганите денове“. Така със страхопочитание и презрение предците ни от село Коларово са наричали петте дни от Сурва до Богоявление.

Незавидното наименование идва от местната форма „погании“, която е обобщен образ на върлуващите в тези дни болести, магии , мръсотии и всевъзможни лошотии.

За да предпази домочадието си от „поганиите“ и да ги пропъди „там дек слънце не огрева и петел не пропева“, някога на първия „поган ден“ всяка коларовска къщовница събирала семейството си на заклинателно захранване с погачата „поганица-беганица“. Нея стопанката омесвала още преди изгрев с три пъти пресято на кръст брашно… Така историкът Димитър Тренчев обяснява направата на погачата.

А ето и подробностите:

Кръглата полусферична форма на погачата представлява стилизиран образ на Майката Земя. А релефно изваяните от тесто стилизации на дома и домочадието, земните и неземни персонажи превръщат обикновената погача в поличбената „поганица – беганица“….

В нейния център се извайва изначалният източник на небесната закрила – Христовият Кръст. В четирите му междукръстия симетрично се извайват четири еднакви по размер малки полусфери. Те пък са стилизиран образ на членовете на семейството, които са приютени от Бог! И през идващата година, по която и от четирите посоки на света да поемат, членовете на семейството ще бъдат предпазени от поразиите на „поганиите“.

А четирите полудъги, изваяни с вътрешните си лица към основите на кръстните рамена, символизират невидимата небесна ограда, опасваща къщата….

Накрая, стопанката откършвала залък, топвала го в меда и най-напред го поднасяла на най-възрастния от семейството с благословията: „Да ти е за здраве, дедо“ (бабо, татко, майко и т.н.)…

И така докато всеки бъде „заранен“ (захранен) с магическата медна погача „поганица-беганица“.

А себе си самоотвержената стопанка захранвала последна с благословията: „айде и на мен да ми е за здраве!“….

Наградните номинали ще бъдат връчени на  председателя на Сдружение „К.О.Р.Е.Н.И“ Димитър Тренчев.

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *