Църковният празник на Св. Йоан Рилски на една от най-високите точки в община Симитли

На една от най-високите точки в община Симитли ежегодно отбелязват църковния празник Св. Йоан Рилски.

На 19 октомври църквата празнува скромния отшелник от Рила планина, който още приживе наричали земен ангел и небесен жител. По традиция местните в Крупник дават жертвени животни за курбан за празника и се събират край параклиса в местността Градище край селото, където свети голям кръст.

Тази година общи трапези и курбан нямаше. Отец Величко отслужи водосвет в църквата Св. Архангел Михаил в Крупник, а курбан за здраве бе раздаден на всички за вкъщи.

Параклисът, наречен на Св. Иван Рилски Чудотворец, е граден преди повече от 20 години изцяло с дарения от местните в Крупник и Полена. И днес в местността Градище личат останките от крепостните зидове и от кулата на крепостта. Историята също разказва, че в параклиса е имало пожар, при който всичко е изгоряло, с изключение на иконите, на които хората идват да се помолят за здраве.

Кметът на община Симитли – Апостол Апостолов, заедно с кмета на с. Крупник – Иванка Чакалска и кмета на с. Сушица – Георги Митрев, посетиха святото място и запалиха свещица за здраве.

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *