Как да излекуваме сърцето си – ни учи Лекарят на годината за Благоевград (интервю)

Като голямо признание за дългия път, който е извървяла в медицината, приема отличието Лекар на годината за Благоевград кардиологът д-р Свобода Ловджиева. За нея това е оценка за работата й и не е първата й награда. Над 46 години вече е в тази сфера. За нея сърцето на българина е болно, въпреки големите усилия на лекари, институции, хора. А причините са много.

Сега  покрай ситуацията с коронавируса нещата малко се променили, но проблемите си остават. Увеличават се сърдечно-съдовите заболявания. Страхът е още по-голям сега в тази коронакриза, което влияе и на сърцето. Пострадала е профилактиката обаче в днешно време, но пък тези ограничения, които се наложили от една гледна точка, намалили другия ежедневен стрес, свързан с работа, тичане, бързане. „Като че ли понамаляха случаите, но тепърва ще се видят последствията. Има хора, които не са ползвали лекарски услуги, те се явяват на един по-късен стадий на заболяването“, смята специалистът.

Всяко вирусно заболяване обостря или провокира съществуващо такова. За да не ставаме нейни пациенти,  трябва да  променим обаче начина си на живот. Това е нещо, което трудно се постига, но хора, които  само един фактор  коригират, наистина намаляват  честотата на заболяванията. Някои дори махат и лекарствата, ако намалят стреса,  сол, калории,  тютюнопушенето, повече движение. Има и фактори като наследственост, които не могат да се коригират, но всичко друго може.  Преди време препоръките били 3-4 месеца промяна на начина на живот и след това лекарства, но  сега реално малко хора го правят.

Винаги е казвала, че пациентът трябва да съдейства и нещата са в неговите ръце. „Реално ние се проваляме, защото ние не сме хирурзи – режат, хвърлят и ръкопляскания. Модерните методики като стентове, коронарография е етап от лечението на пациента. Лечението продължава и след операцията, цял живот“, твърди още д-р Ловджиева.

Държавата се ангажира с профилактиката, дала е възможност на всеки, който пожелае. Връзката личен лекар-пациент е малко по-трудна, но реално се държи на профилактиката и има подобрение през последните години.

Още обаче е необходимо връзката лекар – пациент да се засили. Като минус отчита и факта, че пълен обем изследвания не могат да се направят заради ресурс на Здравната каса и възрастови ограничения.

„В рамки е сложена профилактиката, защото ресурсът не е неизчерпаем.  Човек обаче сам трябва да търси активност и да е медицински интелигентен“, обобщи Лекарят на годината за Благоевград.

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *