Време е да спрете болките в гърба

Тъпа болка в долната част на гръбнака или пък бодежи, изтръпване или мравучкане, ишиас, стягане в таза, кръста и бедрата – това са само няколко примера за мъчителните болки в гърба, които тормозят редица хора всеки ден.

В допълнение към всичко това перманентната болка вреди на нашето емоционално състояние и ни подлага на стрес, който сам по себе си може да има изключително вредни последствия. Лежанките са начин да се преборим с тези проблеми.

Рискови фактори

Уседналият начин на живот и липсата на двигателна активност при повечето от нас само допринасят за задълбочаването на тези проблеми. Същевременно, работата на много от нас е силно обвързана с рисковите фактори, като например липса на движение и прекарване на много време в седнало положение – налага ни се да прекарваме много време зад волана, пред компютъра.

Покрай пандемията от КОВИД-19 още повече се заседяхме на дивана вкъщи. Това доведе до влошаване на симптомите при много хора. Инверсните лежанки са един от начините да разрешим проблемите си с гръбначния стълб.

Полезни ли са болкоуспокояващите позиции?

Неприятните усещания ни карат да заемаме позиции на тялото, в които се чувстваме една идея по-комфортно. Това обаче може да се окаже пагубно – тези „болкоуспокояващи“ пози може би изглежда, че подобряват нещата на първо време, но в дългосрочен план могат да усложнят положението ни.

В някои случаи, когато имаме дискова херния в по-ниската част на гърба, болката, която тя причинява на пациента, обикновено е в един от двата му крака. Това може да го накара да пренася тежестта върху другия крак. Хирурзи споделят, че често им се налага да правят операции на колянна става на „здравия крак“, след като той е бил контузен по такъв начин.

Как помагат инверсните лежанки?

Повечето състояния, свързани с болезнени симптоми в областта на кръста и на гърба, са причинени от напрежението, което силата на земното притегляне непрекъснато създава върху всеки от прешлените на гръбнака ни.

С помощта на инверсната лежанка ние можем да премахнем поне за малко тази тежест. Обръщайки се с главата надолу, ние всъщност отнемаме тежестта от вечно напрегнатия гръбначен стълб и му позволяваме да се пренареди отново прешлен по прешлен, докато всеки от тях заеме естествената си позиция. Прилагани редовно, тези процедури могат да имат удивително добър ефект върху редица заболявания.

Комбинирана програма

Ако страдате от дегенеративна сколиоза, дискова херния, остеохондроза и други заболявания на гръбначния стълб, препоръчително е да прилагате комбинирана програма с инверсни лежанки и йога упражнения. Прилагането на последователни разтягания с лежанка и усуквания и извивания от асаните помага на гръбнака да възвърне своята гъвкавост.

По този начин ще постигнете резултати доста по-бързо, отколкото ако използвате само лежанки или пък само тренирате йога. Комбинираната терапия може да се редува или да се прилага на серии. Голяма част от хората споделят, че болките им значително са намалени много скоро след началото на терапията.

В голяма част от случаите след продължително лечение по този начин болежките напълно изчезват. Ако заболяването вече е успяло да навлезе в по-напреднал стадий, или е хронично, може да се наложи по-продължителна и по-комплексна терапия.

Има ли нужда от медикаментозна терапия?

Вашият лекар или терапевт може да ви посъветва относно необходимостта от фармакологични препарати, когато се борите с дископатия. В много от случаите прилагането на йога и лежанки може да се окаже напълно достатъчно за подобряване на състоянието.

Противопоказания

Пациенти с оплаквания като високо кръвно, сърдечни проблеми, заболявания на вътрешното ухо или глаукома могат да си навредят при подобна терапия. Ако имате подобни заболявания, консултирайте се предварително с медик. Терапията не се прилага и по време на бременност.

На сайта lejanki.bg ще научите всичко за лечението на проблемите с кръста и гърба и как да подобрите начина си на живот.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *