Скандал между художниците за зоналната изложба

Нов скандал се разразява между благоевградските художници. Този път за зоналната изложба.

Живко Янев, художник, председател  на Съюза на българските художници в областния център и преподавател в Националната хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“, се възмути, че в зоналната изложба не били включени художниците от Благоевград. А причината била „за да не попречат на кмета да си награди ,,директора“. Има предвид директора на Градска художествена галерия Иван Милушев. Между Янев и Милушев има дразги от доста време. Какво делят, те си знаят.

Ето какво написа още Живко Янев: „Не спазиха статута на изложбата, не допуснаха да има  представител от Благоевград, назначиха си тяхно жури за да не се знае как се разпределят наградите. Показателно е, че от Благоевград са най-малко участниците в изложбата. Да не говорим, че всяка година от ЮЗУ завършват около 40 учители и моделиери художници. Значи ли  това, че в института не са ги научили на нищо или това се дължи на целенасочена  политика на унищожаване на изкуството в града от кмета и ,,директора“. Може би това е изпълнението на предизборната програма на кмета ,,за подпомагане и развитие на местните творци“. Какво да прави, явно това може, това прави“, написа Живко Янев. Художникът Живко Янев  има протест не само срещу настоящия кмет Румен Томов. Той имаше и личен протест срещу политиката на бившия кмет  Атанас Камбитов към гилдията на благоевградските художници.

А от общината се похвалиха, че поради големия брой произведения в традиционната Зонална изложба „Струма“, те ще бъдат разпределени в Градска художествена галерия и залите на Регионален исторически музей. В изложбата участват 89 автори от областите Благоевград, Кюстендил и Перник. Общият брой на произведенията е 159 (от които 9 скулптури) във всички жанрове – живопис, графика, скулптура и приложно изкуство. Участват както утвърдени имена в изобразителното изкуство така и млади автори.

Община Благоевград осигурява по статут четири равностойни награди.

Тя ще се открие на  31.10. /събота/ от 12:00 часа в Градската художествена галерия.

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *