По-малко безработни миналия месец, голяма част от работодателите почти възстановили дейността си

17 070 безработни са регистрирани в бюрата по труда на територията на област Благоевград към 30 септември или 11,3 %. В сравнение с аналогичния момент на предходната година се наблюдава ръст с 2,5 процентни пункта, като стойността на показателя през месец септември 2019 г. е 8,8 %.

Броят на безработните лица намалява спрямо предходния месец август с 316 лица. Тенденцията през последните няколко месеца е намаляване на броя на регистрираните безработни лица на територията на област Благоевград, поради това че голяма част от работодателите почти възстановиха своята дейност след въведеното извънредно положение поради разпространението на COVID-19, уточни директорът на Регионална служба по заетостта Станислава Поповска. В периода май-септември 2020 г. тяхното намаление е с 3 874 безработни лица.

В община Благоевград регистрираните безработни са 2 455, при равнище на безработица 6.3 %. В сравнение с аналогичния момент на предходната година се наблюдава увеличение на броя на регистрираните безработни с 551 лица.

Постъпилите на работа са 1 549 безработни. 1 067 лица са започнали работа с посредничеството на бюрата по труда от областта. На заявените 877 свободни работни места на първичния трудов пазар, от които 584 са заявени работни места от работодатели от частния сектор, трудовите посредници са осигурили заетост на 760 лица. Продължава тенденцията най-много от заявените свободни работни места да са в сферата на преработващата промишленост – 393, хотелиерство и ресторантьорство – 66, търговия и ремонт на автомобили и мотоциклети- 48,  строителство -43,  държавно управление – 10, селско, горско и рибно стопанство – 10 и други отрасли. По програми през месеца са заявени 351 работни места.

Очаквайте още от интервюто със Станислава Поповска – за новите програми и мярката 60/40.

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *