Kоронавирусът извадил фирмите на светло

Кризата с коронавируса показа колко е важно да се работи на светло, тъй като хора, работили без трудови договори, бяха освободени от работа без социална закрила, без право на обезщетения за безработица, както и такива по Кодекса на труда, уточни директорът на Инспекция по труда Славянка Симитчийска. По думите й тези, които са вземали част от възнагражденията си нерегламентирано, пък получават по-ниски обезщетения.

От началото на пандемията през м.март “Инспекция по труда“ Благоевград извършва непрекъснато и проверки в предприятията относно спазване на противоепидемичните мерки. До края на м.септември са извършени 625 броя такива проверки.

Мерките, които следва да са съобразени с предписанията на здравните органи, са насочени в две направления: организационни и технически. В помощ на работодателите при определяне на най-ефективните мерки е на разположение достъпен напълно безплатно онлайн инструмент за интерактивна оценка на риска от разпространение на КОВИД-19, разработен от Европейската агенция за безопасност и здраве при работа на адрес https://oiraproject.eu/bg/oira-tools

Благодарение на Инспекцията по труда, която заяви превод на инструмента на български език и го адаптира с родното законодателство, той може да бъде да бъде използван и от работодателите у нас.
Инструментът за интерактивна оценка на риска от разпространение на КОВИД-19, както и още 40 достъпни на български език онлайн инструменти, повечето от които разработени по проект „Превенция за безопасност и здраве при работа“, могат да бъдат използвани и за инструктажи и обучения.

Помощник-инспектори, наети по проект „Оптимизация и иновации в ИА ГИТ“, могат да представят на работодателите функционалностите на всички инструменти. И двата проекта на ИА ГИТ се финансират от оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *