Половин тон плодове за танцуващите мецани, пристигна и Теди

Половин  тон пресни плодове за мецаните дариха в Мечия парк в Белица. За осма поредна година Кемпински Хотел Гранд Арена Банско дари пресни плодове на Парк за танцуващи мечки. Всяка година хотелът планува посещението си именно през октoмври, тъй като по това време мечките се приготвят за зимен сън и имат нужда от повече храна и витамини. Храната ще бъде скрита на различни места, така че мечките да могат да я търсят и намират сами, точно както се случва и в природата.

А от парка днес имат и друга чудесна новина- Теди вече е при тях.

Теди беше докаран от зоопарка в гр. Щип в Северна Македония. Там той прекарва почти целия си живот зад решетките на тясна клетка, преди от „Четири лапи“ да получат сигнал от местни активисти и да стартират преговори за освобождаването му. Макар решението Теди да дойде в убежището за кафяви мечки в полите на Рила да е взето още миналата година, извънредната ситуация и формалностите около издаването на необходимите за пътуване документи забавиха спасителната акция.

Самото пътуване на Теди от Щип до Белица също се оказало огромно предизвикателство. Макар разстоянието да не е голямо, липсата на одобрен граничен пункт за внос на животни от Северна Македония в България наложи да се избере заобиколен маршрут през Гърция.

„Успяхме да преминем през Гърция буквално часове преди в страната да бъде въведена национална блокада заради коронавируса,“ разказва Димитър Иванов, управител на Парка за танцуващи мечки. „Поехме голям риск с организирането на транспорта, но си заслужаваше да опитаме, защото в противен случай Теди щеше да прекара цялата зима в тясната клетка на зоопарка в Щип.“

В мечешкото убежище край Белица вече всичко е подготвено за новия обитател – през първите няколко дни той ще бъде изолиран в самостоятелна изкуствена бърлога, за да може да привикне към новата среда, а след това постепенно ще бъде допускан и до откритите площи. До края на зимата се очаква Теди да живее в самостоятелен сектор, а след това в зависимост доколко се е адаптирал към новия си дом, ще се прецени дали да бъде събран с някой от по-старите обитатели на Парка за танцуващи мечки.

А подготовката на мечките за зимната си летаргия започна.

Захранването на мечките вече приключва, тези, които си правят собствени бърлоги, вече са ги изкопали, запазват си мястото за зимния сън, подновени са старите бърлоги и леговищата се постилат с нови листа и клони.

От парка очакват три мечки да не успеят да заспят зимен сън. Това е Рику, който е най-младият обитател. На Веско, това ще му бъде първата истинска зима в парка, на повечето мечки им трябва време за да се ориентират. Лейди М е най-възрастната мечка в парка и поради възрастта си ще видят при нея как ще се случат нещата.

Зимният сън на мечките трябва да започне реално в началото на декември и продължава до края на март. Екипът и мечките се чувстват добре с оглед на ковид ситуацията. Паркът бил посетен от повече хора, отколкото миналата година, изключително и основно само от българи.

Даже са отчетени 1000 посетители за един ден, което си е своеобразен рекорд, който досега не се е случвал.

 

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *