Свети Архангел Михаил в Симитлийско

Крупничани преклониха глава и се помолиха за здраве, късмет и благоденствие на празника на Свети Архангел Михаил.

Днес църквата в село Крупник има храмов празник. Отец Величко отслужи света литургия в храма.

Кметът Апостол Апостолов, народният представител Стефан Апостолов и кметицата на село Крупник Иванка Чакалска запалиха свещ за здраве.

Църквата „Св. Архангел Михаил” в селото е строена през далечната 1935 година от майстор Раденко, родом от кюстендилското село Трекляно. По традиция на Архангеловден, край храма в центъра на селото се събират стотици миряни. Тази година, поради епидемиологичната обстановка, курбан за здраве липсваше.

Храмът в Крупник носи името на Св. Архангел Михаил, осветен е на 21 ноември 1935 година от Неврокопския митрополит Борис. Иконите и стенописите са от 1935 година, дело са на майсторите от банско-разложката школа. През 1985 г. е облицован отвън с нареченски бигор, придаващ му жълтеникав цвят. Построена през втората половина на 19-ти век и е паметник на културата. Храмът е трикорабна псевдобазилика, балкон, притвор и външна галерия.

Почетоха Архангеловден и в църквата „Св. Архангел Михаил” в Горно Ораново.

Отец Спас отслужи света литургия за здраве и благослови притотвената храна. Свещ за здраве в една от най-старите църкви в симитлийска община, запалиха миряните, дошли за празника на църквата.

Кметът на община Симитли Апостол Апостолов и председателят на общински Съвет Симитли Владимир Христов, както и други потомци на Горно Ораново дойдоха да запалят свещ за здраве.

Едноименната църква в селото е построена през втората половина на 19-ти век и е паметник на културата. Храмът е трикорабна псевдобазилика, балкон, притвор и външна галерия. Тази година, църквата посреща своите гости с изцяло подновен покрив, направен от дарения.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *