Помощ от държавата иска най-подготвеният град и курорт

Подпомагане от страна на държавата поискаха от общинското ръководство в Банско от министъра на туризма.

Причината, която изтъкнаха пред Марияна Николова, са  тежките загуби през тази година, когато Банско беше единственият град в България под карантина. Месец преди откриването на зимния туристически сезон,  вицепремиерът и министър на туризма проведе работни срещи с общинското ръководство и с представители на туристическия бранш в Банско. „Банско понесе икономически и имиджови щети, които е невъзможно да компенсираме със собствени сили. Очакваме да бъдем подпомогнати от държавата по адекватен и реципрочен начин”, заяви пред министър Николова зам.-кметът Стойчо Баненски.

Той допълни, че сега Банско е може би най-подготвеният град и курорт, предвид опита, който беше натрупан по време на карантината и в следващите месеци. Министър Николова се ангажира да постави за разглеждане в Министерски съвет и в МРРБ исканията на общината.

На последвалата среща с представители на туристическия бранш бе дискутиран разработения от  Министерство на туризма пакет мерки, които следва да бъдат спазвани стриктно от всички, предлагащи туристически услуги. Хотелиерите споделиха своите проблеми и поставиха въпроси, чието решаване е от компетенцията на туристическото ведомство.

Преди деловата част на работното посещение в Банско, вицепремиерът извърши проверки за готовността на Банско  да посрещне туристите през зимата. Тя констатира, че хотелите са въвели и спазват всички утвърдени санитарни предписания, а в ски-зоната са приложени единните противоепидемични мерки и указания за работа на ски съоръженията. Дискусията завърши с апел на министър Николова и общинското ръководство на Банско за обединение на усилията за провеждане на един добър зимен сезон.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *