Самолекуваме ли се от съвети във Фейсбук?

Самолечението е опасно, излязоха с апел от Българския лекарски съюз. Призивът им е заради зачестили публикации в социалните мрежи и сайтове, написани от лекари и представящи се за такива, в които се съдържат конкретни терапевтични схеми за домашно лечение на симптоми на Covid-19 или на положителни на Covid-19 пациенти:

Ето какво още казват от БЛС:

Част от медикаментите, които се тиражират, биха могли да доведат до свръхнатрупване в организма.

Част от препоръчваните лекарства, могат да причинят внезапно и остро кървене в организма.

Сред препоръчваните медикаменти има откровено безполезни в ситуацията и представляват търговска реклама на хранителни добавки.

Протоколите, които се публикуват в научните издания, не съдържат конкретни търговски марки. Те са предназначени за квалифицирани медицински лица, които съобразяват индивидуалното състояние на пациента и не могат да служат за самолечение.

Срещаната повторяваемост на препоръчваната терапия от лекуващите лекари на симптоматиката на остро вирусно заболяване е привидна. Тя е съобразена с индивидуалното  състояние на пациента и не може да се използва като универсално лекарство за всички. Отпуснатото на близък лекарство не трябва  да се взема без консултация с лекар.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *