Неделно училище, кръщелно и стаи за гости към Еленовската църква

Когато тръгнем към църквата над благоевградския квартал „Еленово“ и изкачим стъпалата,  прави впечатление голям и интересен строеж. Той е точно преди храм „Свети Архангел Михаил“. Строи се кръщелно. Също така ще има стаи за гости и Неделно училище.  Средствата са събрани от миряни. Църковният двор е с площ около пет декара. Църковното настоятелство работи и по проект за благоустрояването на пространството около храма: „Изграждане на детска площадка и осигуряване на архитектурно достъпна среда”. Проектът е още от 2006 година, но само една малка част е изпълнена.

Храмът е разположен източно от Благоевград на трудно достъпно възвишение между квартал Еленово и село Еленово. Строежът на храма започва през 1952 година от жителите на село Еленово Янко Стоилов, Йордан Костадинов, Смилен Цветков, Илинка Алексова на мястото на малък параклис. Парцелът е дарен от Илинка Алексова. Парите не стигат за замисления голям храм и вместо това в непосредствена близост е построен друг параклис. В 1983 година е взето решение за разширяване на храма. В 1984 – 1985 година храмът е разширен. В 1986 година е съборена част от южната стена на храма. В 1992 година храмът е цялостно разширен. Осветен в 1996 година от митрополит Натанаил Неврокопски и архиепископ Хрисостом I Кипърски.

През 2007 година започва проект за обновяване на храма и осигуряване на архитектурно достъпна среда към него. Църквата се сдобива с нов открит трем на запад.

Сега вече до нея има и навес с маси, както и магерница. Това е част от кухнята към храма.  Всяка неделя и на празник се служи Света Литургия. В непосредствена близост до благоевградския квартал „Еленово“ и църквата се намират селата Еленово и Делвино. На 7 км. отстояние се намира и възрожденската църква „Св. Димитър“ в село Марулево.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *