Ето как ще изглежда храмът Свети Мина на пазара

С  един въздържал се комисия, определена със заповед на кмета на община Благоевград, инж. Румен Томов, избра предложения от Неврокопската митрополия проект за православен храм „Св. вмчк Мина“.

18-членната комисия разгледа и обсъди 4 проектни предложения от конкурсната надпревара за изработване на проект за нов православен храм „Св. вмчк Мина“, който ще бъде изграден в района на открития кооперативен пазар в гр. Благоевград. В комисията със заповед на кмета бяха включени 18 участници, от които 8 представители на общински съвет Благоевград, представители на община Благоевград, архитекти и представители на Българската православна църква заедно с Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим. Председателят на комисията инж. Румен Томов представи 4-те идейни проекта на арх. Чонков, на арх. Сандев, четири варианта от арх. Параскова и идеен проект, предоставен от Неврокопска митрополия, изработен от арх. Витанов.

След като и четирите проекта бяха обсъдени, комисията се обедини около това, че водещи в избора следва да бъдат представителите на  Българската православна църква. С 16 гласа „за“, 1 “въздържал се“ и един отсъстващ комисията прие предложението, направено от Неврокопската митрополия.

Приетото предложение е за площ на имота: 1658,459 кв.м със застроена площ от 489,445 кв.м. и разгъната застроена площ от 589 кв.м., което според Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим е един не много голям, а среден храм, имайки предвид това, че ще бъде централен.

Единственият, който се въздържа, беше общинският съветник от ГЕРБ Кирил Илиев.

Храмът ще носи името на Свети Мина. Преди това този проект трябва да бъде одобрен от Общински съвет.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *