Почетоха българския ирландец 100 години след смъртта му

Почит към Джеймс Баучер – българският ирландец, 100 години след смъртта му.

По повод 100 години от смъртта и 170 години от рождението на Джеймс Баучер на 08.12.2020 г. част от екипа на Общински съвет по наркотични вещества (ОбСНВ) в Благоевград посетиха гроба на ирландския журналист,  който се намира в близост до Рилския манастир.

Магделена Рахова, която е председател на ОбСНВ, доброволци към ОбСНВ – д-р Теменужка Любенова – доскорошен председател на организацията,  Христо Манчев -дългогодишен директор на II ОУ „Димитър Благоев“ – Благоевград, и гл. ас. д-р Марияна Шехова – Канелова – представител на ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград, Факултет по педагогика почистиха  гроба и  почетоха паметта на Джеймс Баучер.

Човек, посветил част от живота си в стремеж светът да обърне поглед към България, която заслужава да бъде цяла свободна, а не разпокъсана, в онези трудни години на война. Това е личността, която нарекоха българския ирландец, заради българската кауза, която защитава. Инициативата е съвместна с посолството на Ирландия в България, тъй като на  30 декември се навършват 100 години от неговата смърт.

 1 Comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *