Правила за здравословни лични финанси

Финансовата криза и загубата на доходи, свързани с разпространението на Ковид-19, за пореден път ни показаха значимостта на правилното управление на личните финанси и важността на бюджетирането. Финансовата ни сигурност и независимост са в наши ръце, ако овладеем основните правила за отлично планиране на личните финанси.

  • Съставете бюджет и водете дневник на ежедневните си разходи. Знаейки какво получавате и какви са разходите ви, ще може да планирате по-добре финансово месеца си. Дневникът ще ви помогне да разберете къде „изтичат“ парите ви.
  • Инвестирайте мъдро. Лихвите по депозитите са ниски, поради което е нужен по- нестандартен подход. Инвестирайте в образование и умения, които ще ви дадат повече възможности при загуба на работа, ще увеличат конкурентоспособността ви. Инвестицията в имот, който да давате под наем, е добър източник на доходи. Застраховка, която да подсигури вас и семейството ви в случай на крайни и неприятни събития, също е мъдро решение.
  • Спестявайте. Идеален вариант е да заделяте 10-20% от месечния си доход. Средствата ще са ви крайно нужни при временни затруднения, загуба на работното място, болест, след пенсиониране. Несигурните времена, в които живеем, могат да ви изненадат неприятно. Наличието на бели пари за черни дни ще ви помогне да оцелеете при загуба на доходите. Ако не сте спестили средства и спешно се нуждаете от такива до намирането на ново работно място, може да разчитате на кредити без доказване на доход онлайн.
  • Внимавайте с необмислените покупки и кредитната карта. Тя е полезна и удобна, но често губим представа какви средства „изтичат“ от нея. Преди всяко плащане помислете необходима ли е покупката или е плод на моментно увлечение.
  • Връщайте кредитите си в указания срок и не просрочвайте вноски. Ако е крайно наложително да се забавите, предоговаряйте или обсъдете с даващия кредит как това да не се отрази още по-тежко на финансовото ви състояние. Така ще си спестите излишни разходи за лихви и наказателни плащания.

Обогатявайте познанията си по темата, следейки новостите и съветите от специалисти. Само знаещият може да взима правилни решения за личните си финанси.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *