Кои са предимствата при избора на монитори втора ръка?

Обмисляте покупката на нов монитор, но се питате дали да не разгледате и предлаганите монитори втора ръка , преди да вземете окончателно решение. Колебаете се, защото досега не сте купували употребявана техника и се страхувате да не направите грешен избор.

 

Всъщност, ако искате да имате перфектно работещ монитор с добри характеристики, цената на който да не “събори” драстично месечния ви бюджет, нашият съвет е да не се колебаете изобщо, а да разгледате мониторите втора употреба.

Предимства на монитори втора или защо този избор си струва?

Цената

Каквото и да говорим, цената винаги е от значение, а при покупката на компютърна техника разликата е още по-осезаема. За разлика от цените, на които се предлагат чисто новите монитори в магазина, цените на употребяваната техника са няколко пъти по-ниски. Но най-хубавото е, че това не важи за качеството на продукта. Направете един бърз тест, ако не вярвате. Изберете модел и характеристики на монитора, който искате да закупите и сравните цените, на които се предлага като нов и като употребяван. Ще установите, че можете да закупите монитор втора ръка, който като качество и параметри не се различава от новия, но на цената му е много по-приятна за джоба ви.

Проверено качество

Това, че мониторът е втора употреба изобщо не означава, че е с по-лошо качество на работа. Напротив. За разлика от новите продукти, при които не е рядко срещано да се доставят от производителите неработещи или с някакви други проблеми, мониторите втора ръка се проверяват, ремонтират (ако се налага) и задължително се подлагат на редица тестове, преди да бъдат предложени за продажба. Казано по друг начин, вероятността да закупите нов монитор с дефекти е много по-голяма, отколкото да попаднете на употребяван такъв.

Добри характеристики

И отново, покупката на монитори втора ръка в никакъв случай не означава, че купувате остаряла техника, която няма да може да отговори на изискванията ви. Истината е, че почти 90% от употребяваната компютърна техника, която се предлага от специализирани магазини е или чисто нова, или употребявана съвсем малко. Обикновено подобни магазини работят в сътрудничество с големите търговски вериги, които им предлагат мострени модели, монитори, които са получили леки транспортни дефекти или модели, към които търсенето е намаляло, тъй като на пазара се е появила тяхна по-нова версия. От магазините за продажба на употребявана техника ги изкупуват, реновират, тестват и вие можете да се сдобиете с монитори втора употреба от водещ производител с изключително добри характеристики на половината от цената на новата техника.

Гаранция

При покупка на каквато и да е компютърна техника втора употреба, включително и монитори, от магазините задължително предлагат поне едногодишна гаранция на продуктите си. Така, ако случайно възникне някакъв проблем, просто се възползвате от гаранцията и от сервиза на магазина ще се постараят да го отремонтират възможно най-бързо.

За какво да внимавате при избор на монитори втора ръка?

При обновените употребявани компютърни монитори рядко можете да попаднете на лошо качество (вече казахме защо). Но както и сами знаете, всеки може да изтегли “късата клетка”, без значение дали купува нова или употребявана техника.

Затова преди покупката е добре да обърнете внимание на няколко основни неща:

 

  • Изходи и портове

 

Уверете се, всички изходи и портове на монитора функционират правилно.

 

  • Драскотини

 

Това не е фатално, тъй като ако има драскотини, то те са по защитния слой, а не по матрицата и не пречат по никакъв начин на функционирането на монитора. Но са дразнещи и едва ли ще ви е приятно да ги виждате. Затова помолете служителите от магазина да включат устройството, да изберат бял фон, а вие застанете в страни от монитора и го разгледайте внимателно за драскотини.

 

  • Мъртви пиксели

 

И мъртвите пиксели не оказват голямо влияние върху работата на монитора, но не е добре да ги има. За да направите проверка, отново помолете в магазина да включат устройството и да покажат бързо пет различни едноцветни изображения. Ако има монитора има заседнали или мъртви пиксели ще ги забележите. Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *