От ГЕРБ скочиха срещу заема на общината, щял да тежи 20 години на жителите

Кметският екип на Община Благоевград некомпетентно и безотговорно се готви за заем, който ще тежи 20 години на жителите на общината. Това заявиха в декларация общинското ръководство  и общински съветници на ПП ГЕРБ Благоевград.

Ето какво още пише в нея:

В условия на пандемия и светли празници, когато всички настройваме сетивата си за една по-добра, по-човешка, по-спокойна, по-здрава и мирна година, кметският екип на Община Благоевград свика публично обсъждане за поемане на дългосрочен общински кредит в размер на 5 милиона лева.

5 милиона лева иска кметът за реконструкцията на 11 улици в централна градска част, заедно с подмяната на водопровода и канализацията и изместването на захранващ водопровод.

Като обезпечение той предлага особен залог – настоящи и бъдещи вземания на община Благоевград.

Кредитът ще бъде връщан в продължение на 20 години. Главницата ще се плаща на равни вноски в продължение на 227 месеца, а целият срок на кредита е 240 месеца. Лихвеният процент по кредита ще е фиксиран и в размер на до 2,5 на годишна база. Освен него, ще се плащат всеки месец по 100 лв. такса за управление и само това перо ще натовари кредита с 24 000 лв. Ще има и такса ангажимент – до 0,5 % върху неусвоената база.

Не е прецедент усвояването на средства чрез кредит от общините, не само в България, но и в Европа. Прецедент е бързането на процеса на тегленето на кредита, некомпетентното му аргументиране и беззотговорното поведение на властимащите.

Друг безспорен факт е, че на общественото обсъждане кметският екип гледа като на формално събитие, защото вече е обявена обществена поръчка за избор на изпълнител за реализация на проекта.

Исканият кредит е вече одобрен от борда на директорите на банката, която ще го отпусне.

Въпреки възможностите, които скоро ще се предоставят на общините от новия програмен период на Европейския съюз за кандидатстване с проекти за реконструкция и модернизация на водопроводи, канализация и улици.

Ние, членовете на Общинското ръководство на ПП ГЕРБ Благоевград и общинските съветници от ПП ГЕРБ, изразявамe категоричната си професионална, партийна и човешка позиция срещу вземането на кредит от община Благоевград, не защото ще се изплаща и от нашите деца, а защото е подготвен набързо и непрофесионално, с грубо потъпкване на обществения интерес и възможните по-добри перспективи за решаване поетапно на проблемите на улиците в партньорски диалог с държавния оператор на обособената територия, с правителството на Република България и с възможностите на програмите на Европейския съюз.

Светли празници и нека Новата година бъде здрава, мирна и по-добра за жителите и гостите на община Благоевград!

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *