Абониран за кръста в Гоце Делчев (видео)

40-годишният Андон Балтаджиев от Гоце Делчев за пети път успя да се добере до дървения кръст, хвърлен от Неврокопски митрополит Серафим на Йордановденския ритуал днес на река Градска. Традиционно честването на Йордановден в митрополитския град започна с черковно служение.

Митрополит Серафим даде причастие на пожелалите вярващи и тържествено освети богоявленските води. Негово високо преосвещенство освети и знамената на офицерите и сержантите от запаса и резерва и Гранично полицейско управление. Поради пандемията, официално бе разпространено, че тази година кръстът няма да се спуска в реката, но в последния момент дядо владика реши да спази ритуала.

Двадесет смели мъже, някои от които в национални носии, се хвърлиха в студените води на река Градска, за да се борят за улавянето на кръста. Дългогодишният претендент за герой на богоявленския ритуал Андон Балтаджиев от Гоце Делчев за пети път бе късметлия да улови кръста. Неслучайно неговите съграждани шеговито го наричат „абонираният за кръста“. Много здраве и скорошно отминаване на пандемията пожела Балтаджиев на себе си и на съгражданите си непосредствено след излизането от ледовитите води на реката.

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *