От Етиопска до Океанска приказка – за приключенци и откриватели по дух (интервю)

Гл. ас. д-р Владимир Караджов е преподавател в  Катедрата по география, екология и опазване на околната среда към Югозападния университет „Неофит Рилски“.

Романът му „Етиопска приказка“ бе обявен за най-превежданата книга за 2018 г.

Преди дни излезе и вторият му роман „Океанска приказка“. Това е и първата приказка в света с научен консултант – доцент по зоология и ботаника, за максимална достоверност на фактите.

Две години след като приключенският Ви роман „Етиопска приказка“ бе обявен за най-превежданата книга за 2018 г. Вие издадохте нова книга – „Океанска приказка“. Разкажете ни за нея.

Годините даже станаха 3. Неусетно, времето се измъква около погледа ти и ти, мислейки, че се справяш с нещо бързо и вещо, с удивление забелязваш, че е изминала още една година, и още една… Океанска приказка бе много по-трудна за написване за мен като автор, спрямо първата ми книга. В Етиопска приказка нещата направо препускаха и преливаха от мен. Тогава я написах за 1 месец, макар да я бях обмислял близо година. Сега самият процес по писане беше бавен и методичен и ми отне година и половина. На всяка стъпка трябваше да правя изследвания и проучвания, да превеждам текстове, които никой не е чел от над 100 години. Например книгата на професор Цимерман “Treatise on Experiences”, която е писана преди 170 години.

Тъкмо я бях завършил като ръкопис и си мислех, че бързо ще я набера на компютъра. Оказа се, че трябва да изчистя безброй неща. Това пренасяне в дигитален формат, плюс моите първи по-сериозни корекции отне нови 6 месеца. Други 4 месеца бяха необходими за направата на илюстрациите и още около 2-3 месеца за работата с научния консултант доц. д-р Лидия Сакелариева. Тя е специалист в областта на ботаниката и зоологията и биологията изобщо и ми оказа безценна помощ при научната аргументация на художествените и историческите събития, за които се разказва в книгата. Така изминаха повече от 3 години, докато книгата излезе на бял свят.

Какво да очакват читателите от новия Ви роман?

Една удивителна история за най-популярната подправка на света. Това е ванилията. Тя е една от трите най-скъпи подправки дори и днес, заедно с шафрана и кардамона. Нетното богатство, която тази екзотична стока създава за една година в днешни дни е от порядъка на 15-20 милиарда долара. А начинът за нейното разпространение е бил загадка за повече от 300 години за целия свят. И тогава, преди около 180 години, едно бедно дете разрешава световния проблем, непосилен дотогава за професори, търговци, земевладелци и мореплаватели. Ние никога нямаше да се радваме на това вдъхновение, на тази наслада за сетивата, ако историята, която разказва Океанска приказка, не се бе случила.

С какво ще ги заинтригува? Какво ще научат от нея?

“Океанска приказка” разказва необичайната история на една огромна икономическа и ботаническа загадка, която е липсващият ключ към решаването на близо двехилядигодишен проблем. Той пречи на едно необятно съкровище да достигне до всички хора по Земята. Съкровището всъщност е един от най-любимите продукти на хората и един от най-скъпите, дори и днес. То е най-популярната подправка на света.

От незапомнени времена малобройно индианско племе е единственото, което притежава екзотичната стока, без да подозира на какво дължи тази чест.  С настъпването на Великите географски открития съкровището става известно и на хората в Европа и бързо се превръща в тяхна любима подправка и наслада в живота. Започват опитите за масово разпространение на необикновения продукт по целия свят.

Но всички те са неуспешни. Мнозина се провалят в усилията си да разрешат задачата – професори, търговци, мореплаватели и земевладелци. И така – цели 300 години. Накрая, както вече споменахме, световният проблем бива победен от едно дете.

Океанска приказка има и страхотни цветни илюстрации. Книгата е подходяща за читатели на възраст от 9 до 99+ години.

Кой е основният герой в книгата?

Главните герои в книгата са две момчета на еднаква възраст – 12 години, живяли в различни епохи с разлика от 2-3 века.

Първият е Канео – дете, индианец от племето Тотонаки в Мексико, по времето, когато те са били част от великата Ацтекска империя на император Монтесума Втори.

А другият е Едмънд – дете, чернокож роб на плантация на приказно красивия остров Реюнион (бивш Бурбон) в Индийския океан.

И двамата герои минават през много опасности и приключения по пътя си. Но благодарение на тях Океанското съкровище – ванилията, става достъпна за всички хора по света. И благодарение на много други второстепенни герои от различни епохи и части на света, за които пише в книгата. Но най-вече поради приноса на Едмънд Албиус. Може да се каже, че това дете, родено и живяло в робство, предизвиква експлозията на ванилията по целия свят, известна днес като ванилова революция. За съжаление, светът не се оказва справедлив към него и то умира в пълна бедност и нищета години по-късно, забравен от всички. Океанска приказка има и за цел да възстанови спомена за него, защото той го заслужава.

Първият от двамата главни герои (Канео) е измислен от мен, докато Едмънд Албиус е реална историческа личност и всичко, описано за него в книгата е документално вярно.

Очаквате ли „Океанска приказка“ да има същият успех като „Етиопска приказка“?

Всъщност, очаквам да го надскочи.  Етиопска приказка проправи пътя напред за моите географски приказки и аз видях, че хората копнеят за тях, искат още и още нови заглавия. Това ми вдъхна сили и увереност да напиша Океанска приказка. Но тя вече използва инерцията, набрана от първата книга. Вече имам верни читатели, които веднага я грабнаха от рафтовете на книжарниците и не е случайно, че само за 4 дни тя влезе директно на 5 място по продажби в седмичната класация на веригата Хеликон, в раздел Тийн книги. Тук е мястото да отбележим, че Океанска приказка е толкова задълбочена и интересна, че тя е по-скоро за възрастни и за големи ученици, не е детска книга. Тя е един пълнокръвен, интригуващ и въздействащ роман. Обемът ù е 330 страници, точно 3 пъти по-голям от Етиопска приказка.

Океанска приказка има удивително добри цветни илюстрации, което е много необичайно за съвременен роман и увеличава достойнствата ù многократно. И въпреки, че това многократно оскъпява издаването ù, въпреки изключителното качество на печат, 3D корицата и куп други екстри, цената на книгата е изненадващо ниска – само 20 лева.

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *