Професор с международен опит даде картбланш на Моста на генералите

Скулптори на четирима генерали на моста при Младежкия дом в Благоевград ще има. Комисия, определена със заповед на кмета на община Благоевград инж. Румен Томов, единодушно утвърди, Мемориален комплекс „Алея на бойната слава“. Също така ще се възстанови и паметникът на незнайния македонски четник на моста над река Бистрица при Мол „Ларго“, свързващ площад  „България“ с площад  „Мите Марков“.

Проведената комисия утвърди на възловото за Благоевград място да бъдат поставени скулпторите на генерал Спас Георгиев, генерал Константин Жостов, генерал Стилиян Ковачев и генерал Георги Тодоров.

На заседанието бе представено експертно становище от проф. Тодор Тодоров, скулптор, работещ в сферата на монументалната скулптура в градска среда, с богат международен опит. След като се е запознал на място, както  и с материалите, използвани на този етап при изграждането, размерите на всички елементи, чертежи и допълнителен снимков материал, представя експертното си становище, с което изразява подкрепа за „родолюбивата идея на благоевградската общественост и нейното ръководство да увековечат български генерали, посветили се на Родината, ръководейки българската армия по времето на Балканската война, освобождавайки Горна Джумая и Пиринска Македония“.

Предстои обявяване на конкурс за идеен проект, както и съгласуване на проекта с Министерство на отбраната, с което вече  са проведени предварителни разговори и се разчита на осигуряването на материал за изграждането на скулптурите.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *