Вместо Бабино хоро

Община Разлог е в очакване на един от най-красивите си празници – Бабинден.

152 са новородените малки жители на община Разлог за 2020 година. Първото бебе на Разлог е момиченце Мариянка с майка Иванка Карталова. Последното бебе на 2020 година е момченце, родено на 31.12. в 22.08 ч. бебе Мартин с майка Цветелина Илиева.

През 2020 в родилното отделение в МБАЛ Разлог са родени 282 бебета, като с 4 са повече от предходната 2019 година, когато са родени 278 бебета. Ръстът е показател за високия стандарт на отделението, добрите специалисти, модерното съвременно оборудване и техника. Въпреки тежката година, специалистите и екипът на отделението, начело с д-р Радка Божикова, работиха усилено и осигуриха специално отношение към всяка майка – родилка и към всяко новородено.

Иде Бабинден. 152 баби ще се „начипрят“, ще заденят внучетата си в цедилки –и те  в носийки – с „китка“ на главичките, с червен конец и паричка – против уроки! Ще им полеят младите, а те ще наричат: Да се ражда леко!

Тази традиция ще се спази – и в МБАЛ Разлог.

Празник ще има – в семейството, край топлото огнище, всеки у дома. Защото специално проучване сред „бабите“ ни показа, че са отговорни и че в условия на пандемия не е необходимо да излагат своя живот и живота на малките на риск, за което им благодаря. Такова е и становището след проведено онлайн съвещание на всички участници в Общинския кризисен щаб.

Празник ще има.

И ще бъдат наградени официално последното бебе на 2020 и първото бебе на 2021 година!

Иде Бабинден.

Ще се  отпразнува– в семейството, за да помнят младите.

Защото Разложкият Бабинден е благослов към раждането и отглеждането, благослов за труда на лекари, акушери, сестри.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *