Без спасителни постове в планината над Благоевград

Планинската спасителна служба (ПСС) в Благоевград няма договорни отношения с фирмата, обслужваща ски зона „Картала”  и не осигурява спасяване на скиори и сноубордисти.

При настъпване на инцидент планинските спасители ще реагират по стандартния ред като при нещастен случай в планината,  съгласно тактическия план на отряда на ПСС – Благоевград, съобщават от БЧК. От пострадалите ще се изисква валидна планинска или друга застраховка, която покрива разходите на ПСС при БЧК.

Ето какво уточниха още от ПСС – Благоевград:

Спасителите оказващи помощ на пострадали работят в ски-центровете след сключване на договор. Те са сезонни работници със задължения, определени в договора./Подобно на водните спасители/. Ангажирани са само в територията на ски-центъра, която обхваща пистите за спускане и „буферните“ зони  около тях. Извършването на долекарска помощ в ски-центровете се извършва със специализирана техника според теренните особености, като обикновено се използват ръчни или моторни шейни и съвременни медицински пособия за имобилизация/шиниране и обездвижване/ на пострадал.

Планинските спасители от отряда са доброволци, които оказват помощ при нужда в район Благоевград-Рилски Манастир-х.Рибни Езера-х.Македония- билото до м.Предел. За всеки един случай спасителите тръгват от Благоевград, като изключение се прави през почивните дни, когато има наряд в спасителен пост „Бодрост“ или х.Македония.

От 2015г. до 2019г. ПСС при БЧК беше сключил  договор с концесионерите на ски-центъра и бяха разкрити три спасителни поста в рамките на курорта. Назначен беше екип от планински спасители, който разполагаше с моторна шейна, снегоходна машина „Амбуланс“ и няколко ръчни шейни по различните постове. Доброволците от отряда помагаха на колегите си през почивните дни. Оказвана беше помощ на много скиори пострадали по пистите и на няколко заблудили се поради мъгла и попаднали в съседните улеи. Реагирано беше адекватно при няколко много тежки случаи с помощта на д-р Ганева/лекар към ПСС отряд Благоевград  /и други медици даващи дежурства в лекарски кабинет. Оказвана беше помощ дори на гости в хотела…

След смяна на концесионерите, договорът към ПСС беше прекратен и бяхме помолени да изтеглим оборудването си от ски-центъра.

В момента, при получаване на сигнал за инцидент в ски-центъра сме длъжни да се допитваме до концесионерите за повече информация и достъп до зоната. Най-бързият достъп до горна станция е кабинковият лифт, но ако няма начин да го ползваме, при необходимост от нашата помощ, трябва да качим цялото си тежко оборудване- шейна, вакуум матрак, медицински консумативи, което прави една спасителна операция доста бавна.

Това написаха във Фейсбук страницата си от ПСС – Благоевград, след инцидента със скиора през почивните дни в ски зоната „Картала“ над Благоевград.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *