Нови 400 000 лв. за Хераклея Синтика, а Скаптопара тъне в забвение

Държавата отново подкрепя археологията в Античен град Хераклея Синтика.

С решение на Министерски съвет от днес по бюджета на община Петрич ще бъдат отпуснати 400 000 лв. за продължаване на археологическите проучвания в обект „Античен град Хераклея Синтика“, м. Рупите. Това е второто финансиране, което се одобрява по внесено искане от кмета Димитър Бръчков до Министерство на финансите. Освен това също с целеви държавни средства се асфалтира пътят от село Рупите към археологическия обект, който се утвърждава като предпочитана дестинация в Югозапада. „Премиерът изпълни поетия ангажимент в първия ден на 2021 г. Това финансиране ще помогне да бъде направена поредната голяма стъпка за развитието на обекта, защото перспективите са в дългосрочната визия“, коментира кметът на община Петрич Димитър Бръчков.

Проучванията на обект „Античен град Хераклея Синтика“ започват през 2007 година и до днес под ръководството на доц. д-р Людмил Вагалински е разкрита централната градска част на хераклейците, включваща форум, гражданска базилика, търговски и религиозни помещения. В хода на проучванията са открити и много артефакти, които дават представа за обществено-икономическото развитие на античния полис.

А все по-малко се говори за древното селище Скаптопара, в непосредствена близост до магистрала „Струма” край Благоевград. Дали ще стане  достъпно античното културно наследство на Благоевград някога.  Там, където разкриха останки от селище и некропол от късноримската и ранножелязната епохи. Проучени бяха 9 жилищни и стопански сгради, както и 70 гроба.

Древното селище отиде под асфалта на магистралата.

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *