Лавина отне живота на младеж в улеите на Тодорка

Лавина уби 18-годишен младеж от София. Инцидентът е станал в улеите на Тодорка откъм Бъндерица. Карал е извън пистите. Десет планински спасители от Банско  са участвали в акцията по откриването му и транспортирането на тялото до горна станция на кабинковия лифт. Сигналът е подаден в ПСС-Банско в 11:35 часа, десет минути по късно спасителите са били на място.

Младежът е скиор, добре оборудван.

В момента в Пирин лавинната опасност е много висока, предупреждават спасителите.

Силният вятър от юг в последните 36 часа, който продължава и сега в Пирин, Рила и Витоша с пориви над 15 м/с по билата, е направил сериозни навявания на всички изложения, различни от юг. Вчера в района на Каркъма под вр. Тодорка навявките се цепели дори на много нисък наклон.

Имаме сведения за редица естествени лавини и такива предизвикани от човек в Пирин в района на вр. Вихрен, Хвойнати, западния склон на вр. Тодорка, в Рила в района на Мальовица, както и на Витоша.

В комбинация с обилния на места снеговалеж и по-високи температури, снежната покривка в утрешния ден се очаква да бъде сериозно натоварена, съобщиха от ПСС Банско.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *