Архивът – новото бижу на Благоевград и една от знаковите сгради

Благоевградският „Архив“ ще се превърне в истинско бижу, което ще грейне с нов блясък и ще бъде една от знаковите сгради. Това коментира доц. Михаил Груев, председател на Държавна агенция „Архиви“. Сградата на „Държавен архив“ – Благоевград е построена през 20-те години на миналия век в стил Арт деко.

Тя е била частна болница, след това там е бил Окръжният комитет на БКП, а от 1973-та до 1989-та година и Радио Благоевград. Оттогава не е правен ремонт.

„Държавен архив“ – Благоевград  е поредната сграда на публична институция в областния център на Пиринско, която ще придобие съвсем нов облик с европари. Символично начало на ремонтните дейности беше поставено по време на официална церемония.

Стойността на проекта е 438 975.97 лв., от които 85% са осигурени от Европейски фонд за регионално развитие, а останалите 15% са национално съфинансиране.

Ще се подобри енергийната ефективност, качеството на работната среда и осигуряване на достъп за хора в неравностойно положение. Ще бъде удължен и жизненият цикъл на сградата. Сградата изцяло ще отговаря на съвременните критерии и стандарти в сферата на строителството и екологията. Проектът косвено ще допринесе и за постигане на по-чиста околна среда и по-добри условия на живот за жителите на територията на Община Благоевград.

Всички дейности трябва да бъдат завършени до 27 май 2021 г.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *