Ще има ли референдум за храма на пазара

Започват събиране на подписи за референдум в Благоевград. От името на Инициативен комитет с председател Людмила Костадинова, кандидат за кмет на предишните избори /и членове на сдружение „Възродена България-Българско Национално Единение“/ е внесено уведомление до председателя на ОбС и кмета на Благоевград за иницииране на местен референдум.  Въпросът, който ще трябва да решим е  „Удачно ли е построяването на новия православен храм да бъде в района на кооперативeн пазар-Благоевград?“. За да бъде проведено такова допитване  е необходимо съгласието на минимум 20% от живущите, регистрирани в община Благоевград.

Ето какво написа още Костадинова:

Скъпи съграждани от община Благоевград, до кога ще бъдем безмълвни жертви на неадекватните решения на шепа управници?! До кога думата „ДЕМОКРАЦИЯ“ ще звучи за нас, като непостижима химера, а така жадуваното „НАРОДОВЛАСТИЕ“ ще блещука като неясна бледа искрица в мечтите ни?! Време е да излезем от дълбоката летаргия и най-после самите ние да станем господари на съдбата и града си. В нашите намерения, в нашите действия и решителност е силата ни, волята ни за достоен живот.

Може би някои от вас не знаят, но в българското законодателство е предвидено  прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление / ЗПУДВМС/, чрез допитване до хората или т.н. референдум. На 15.02.2021г. от името на инициативен комитет с председател Людмила Костадинова /и членове на сдружение „Възродена България-Българско Национално Единение“/ беше внесено уведомление до председателя на ОбС и кмета на Благоевград за иницииране на местен референдум. За да се спестят средства същият може да се проведе в деня на вота за парламентарните избори.

Въпросът, който ще трябва да решим е  „Удачно ли е построяването на новия православен храм да бъде в района на кооперативeн пазар-Благоевград?“. Преди всеки от вас да вземе своето решение нека се замисли върху следното:

1.Дали построяването на още една сграда в този район /пък било то и храм/ няма да ни отнеме и последните „глътки въздух“ в и без това презастроения ни град?

2.Не е ли по-добре вместо още една „черквичка“ най-после да бъде построен един голям и грандиозен православен храм отговарящ на броя на населението и статута на един областен град? Не трябва ли да оставим след себе си нещо, с което да се гордеят и идните поколенията?

3.Редно ли е ПРАВОСЛАВЕН ХРАМ да бъде изграден в люлката и символа на търговията-пазара?

Ако местният парламент  наистина е солидарен с хората и се съобрази с „народната воля“,  както е редно, защото общинските съветници са именно народни избраници, съществуват законови възможности да включи в този референдум и други наболели за обществото ни въпроси, като „Застрояването на парк Бачиново“ и “Необходим ли е нов кредит от 5 000 000 лв.?“.

Нека  всеки, който желае провеждането на такъв референдум, за да изрази своето съгласие или несъгласие по въпроса/сите, да се включи в събираната подписка.  За да бъде проведено такова допитване  е необходимо съгласието на минимум 20% от живущите/регистрирани в община Благоевград.

Местата, където ще се събирани подписите ще бъдат разгласени допълнително. Събирането им започва от 21.02.2021г.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *