Ето как спасители помогнаха на бедстващ в планината:

Група туристи извършва преход по билото от горна лифтова станция, през връх Равнец към хижа Македония. Времето е студено, има заледени участъци и такива с дълбоки навевки. Към 20:00ч при слизане към хижата, турист от групата  подсича Малък Мечи връх, малко по-ниско от зимната маркировка и попада на  заледен опасен склон, спускащ се към кантона на НЕК.

Преценява, че е опасно от подхлъзване и подава сигнал към хижата. Дежурният спасител от отряда Димитър Груйчев, заедно с доброволеца  Красимир Андреев се отправят с моторна шейна към върха, след което достигат до бедстващия и с помощта на въже го извеждат от трудната ситуация. Транспортират го до хижата, където е затоплен и настанен.

По-рано през деня, екип от отряда с верижна машина  проби навевките и отъпка пътя от Карталска поляна до кантона на НЕК, за да улесни достъпа до хижата.

Горивото беше осигурено от ТД“Айгидик“ Благоевград.

Спасителите напомнят на всички, че след повишаване на дневните температури се повишава лавинната опасност, както и наличието на заледени участъци по туристическите маршрути.

Апелират  да се спазва зимната маркировка и да се носи необходимото оборудване при високопланински преходи.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *