Напускат масово членове на СИК

Над 70 заявления са подадени в рамките на 4 дни за напускане на СИК в Благоевградска област.

35  заявления са подадени от назначени в състава на СИК в Община Благоевград, с които желаят да бъдат освободени от състава на секционните избирателни комисии вчера. От  КП „Обединени патриоти- НФСБ, АТАКА и ВМРО“ и КП „БСП за България“ са постъпили и заявления с поименен състав за замяна.

Назначени са 35 нови членове в състави на СИК в Община Благоевград. Преди ден промяна е поискана и в състава на СИК на територията на Община Якоруда.

33 членове на СИК са поискали освобождаване преди 4 дни. Те са от ПП „Движение за права и свободи” и КП “Обединени патриоти- НФСБ, АТАКА и ВМРО“, от които са дадени и нови имена за замяна. Има и още заявления за напускане от Кресна, Благоевград и Гоце Делчев.

Причините са страх от Ковид, а и се очаква  тромава и мудна да бъде процедурата при приемане на протоколите. При влизане в сградата на всеки ще бъде измервана температурата, а ако термометърът покаже завишение ще бъде качен на линейка и изследван за коронавирус с бърз тест.

СИК-ове ще трябва да останат пред театъра с чувалите с бюлетини, принтерите и изборните книжа, като при това трябва да спазват отстояние от 1,5 метра помежду им.

В сградата на театъра само председателите ще имат право да внасят протоколите от изборите на операторите за въвеждане на данните, тъй като има изискване в сградата на театъра да няма повече от 50 души.

На всеки час приемът на изборни книжа ще бъде прекратяван, за да се направи проветряване и дезинфекция на всички помещения, което допълнително ще забави сериозно процеса на приемане на документите.

Същата организация трябва да има и в сградата на общината, където след това СИК-овете си носят чувалите с бюлетини и принтерите.

А ваксинацията сред членовете на секционните комисии не върви с очакваните темпове.

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *