Спим час по-малко тази нощ

Преминаваме към лятно часово време. Тази нощ ще преместим стрелките на часовниците с един час напред в 3.00 часа.

През септември 2018 година Европейската комисия излезе с предложение местенето на стрелките да се случи за последно, като различните държави да изберат дали искат да останат на астрономическо време (зимно), или на лятно часово време. Прекратяването на смяната на часа обаче засега се отложи.

Всъщност преминаването към зимно време не оказва съществено влияние на здравето на хората, но може да развали тяхното настроение, обясняват учени. Проучванията показват, че един или два дни след промяната на стрелките, хората могат да развалят настроението си. Преходът от лятото към зимата може да причини на организма определено напрежение, нарушение в съня, повишен риск от психични заболявания и пътнотранспортни произшествия. А медици твърдят дори, че по време на адаптацията и имунната система е уязвима, което провокира изостряне на хронични заболявания. И ни препоръчват да ядем повече плодове и зеленчуци, които да ни осигурят повече витамини.

Защо ‘въртим’ стрелките на часовника?

Любопитно:

Идеята за смяна на времето е на Бенджамин Франклин. Който през 1784 година писал писмо до вестник „Парижки журнал“. С предложението парижани да стават и да си лягат по-рано.

Идеята на Франклин е приложена на практика за първи път от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април – 1 октомври 1916 година. Великобритания е втората държава, която в началото въвежда лятно часово време от 21 май до 1 октомври 1916 година. През 1979 година и България въвежда лятното часово време. След известни промени през годините, днес то започва в 3.00 часа в последната неделя на месец март и продължава до 4.00 часа в последната неделя на месец октомври. Общо 119 държави местят стрелка на часовниците всяка пролет и есен. Има и страни, които не го правят – Япония, Китай, Сингапур, Естония, Узбекистан, Таджикистан, Туркмения, Казахстан.

Естествено, нормално е да се объркваме кога местим стрелките напред и кога назад, ето защо американците са измислили своя собствена система, с която винаги могат да се подсетят. Те използват т. нар игра на думи „дали ще спят един час повече или по-малко“, а именно „Spring – spring forward, and fall – fall back”, което на български може да се преведе с кратката рима „Hапролет – скок напред, наесен (амер.) – крачка назад”.

 

 

 

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *