Ето как коментира резултата от изборите преподавател по „Основи на управлението” в ЮЗУ:

Преподавателят по „Основи на управлението”  в Стопанския факултет на ЮЗУ – Благоевград и бивш губернатор Кирил Палешутски смята, че общият извод след тези избори е, че популизмът, както в целия свят, така и у нас, печели все по-сериозни позиции.

Също така те отразили с много голяма точност структурата на обществото – възрастова, образователна, социална и пр. и предпочитанията на отделните групи, които оформиха резултатите, макар и не окончателни.

Ето как видя резултата от изборите доц.д-р Палешутски:

ОБОБЩЕНО (акцентирам върху думата, защото оставам с впечатление, че немалко хора не разграничават категориите „общо“, „особено“и „единично“):

  1. ГЕРБ – умножете броя на заетите в държавната и местна администрация по 2-3-4 (имам предвид цялото семейство) и ще получите броя на гласувалите за тях. Тук се включва и една тънка прослойка от интелектуалци, които са на „хранилка“ при тях и на които още снощи при коментарите им пролича тъжното настроение. Те обаче не могат да променят съществено броят на гласувалите за ГЕРБ

2 ИТН  – млади, ниско образовани, слушащи предимно чалга, живеещи най-вече в селата ( в София процента му е под 1%) + хората със същия профил, които са „роби“ в чужбина.

3 БСП – предимно възрастно население, отвратено от процесите в собствената си партия, което обяснява резултата. Едва ли ще сгреша, ако кажа ,че това е партия с отмиращи функции, което е един от парадоксите на нашата политическа действителност – най-бедната страна в Европа няма силна лява партия.

  1. ДБ – високообразовани, живеещи предимно в столицата ( над 45% от гласовете) и в големите областни центрове + същия профил на гласувалите в чужбина.
  2. ДПС – неочаквано слаб резултата. Очевидна ерозия. Гласовете се формират най-вече от турското и ромското население, но не е малък и броя на българите (около 20%), които гласуват за тях. Очевидно става дума за хора, които са на „хранилка“.
  3. ИМВ – предимно протестен, „шарен“ вот, в който трудно може да откриеш типични характеристики.

Общият извод е, че популизмът, както в целия свят, така и у нас, печели все по-сериозни позиции. Не че ГЕРБ не беше популистка партия, но онова, което се задава, при всички случаи е по-силен популизъм. Не влагам нищо негативно в това. В крайна сметка това е демокрацията – господство ( макар и в значителна степен формално) на мнозинството, т.е . на онова, което се обобщава с думата народ. Коренът на двете думи „демокрация“ и „популизъм“, е един и същи – „народ“ само на различни езици – гръцки и латински. В този смисъл, по дефиниция, всяка демокрация е популизъм.

Не знам кой и дали някой консултира Слави, но за мен има едно-единствено решение, ако искат да управляват поне две години:  на БСП се предлагат 2-3 министерски кресла срещу подкрепа, без да се сключва коалиционно споразумение с тях (при този унизителен резултат, те едва ли ще откажат) и се кани за министър-председател българин, живеещ в чужбина, например професор Димитър Иванов от Лондон. Останалото е или невъзможно, или нетрайно, написа във Фейсбук преподавателят.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *