К. Ханджийски осъди България в Страсбург заради премяната на Дядото, било свободно изразяване

Лидерът на ДСБ Калоян Ханджийски осъди България в Съд по правата на човека в Страсбург за случая с премяната на Дядото като Дядо Коледа.

Случаят е от 2013 година. Съдът признава, че това е действие на свободно изразяване, на фундаментално човешко право на протест.

Ето какво написа Калоян Ханджийски:

„Щастлив съм, защото това е преди всичко победа за демокрацията! Съдът постановява, че актът не е „хулиганска проява“, а действие на свободно изразяване, на фундаментално човешко право на протест…

Искам да изкажа специални благодарности на адвоката по делото Г-н Михаил Екимджиев, един истински борец за справедливост. Поклон!

Дълбоко вярвам, че от днес България ще е една идея по-демократична и свободна!

Сумата по делото, заедно с върнатата ми глоба, не е голяма, но както вече нееднократно декларирах, ще даря целево за домове за деца и две черкви! Така че, не губете вярата, има надежда.

Тук е мястото да споделя, че преди дни входирах ново дело срещу Българското МВР за самоуправство по отношение на измислените дела, които водиха срещу мен и мои приятели от протестите!“, написа Ханджийски във Фейсбук.

Припомняме, че в края на 2013 г., навръх Коледа, паметникът на Димитър Благоев осъмна боядисан с червени дрехи, бяла брада, а под името му стоеше надпис „Дядо Мраз“.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *