Silentbet анализира: Колко сложно е да вземеш лиценз от ДКХ?

Интересът на различните бетинг компании към родния пазар се увеличава значително, като в последните месеци обръщаме внимание на някои нови оператори, които искат да получат такъв. Анализатори като Silent Bet разглежда казиното bwin.com като един от лицензираните брандове на родния пазар, известен с качествени практики и внимание към детайлите, както и най-различни промоции за своите клиенти, но нека се върнем на въпроса: лесно ли се вади лиценз?

Ако вярваме на брандовете, които са преминали по този път – това е най-жестокото предизвикателство, пред което всеки се изправя. В последните години комисията дори повиши изискванията към всеки оператор и ще забележим, че някои брандове чакат вече втора година, за да получат зелена светлина. В това време трябва да знаем, че има няколко фази, през които операторите трябва да преминат.

На първо място се разглежда капиталът, който трябва да присъства, за да може да започнат да се изплащат награди. Този процес не отнема чак толкова време, но все пак е само първата стъпка. Следващата е далеч по-сериозна и отнема време. Първо говорим за проверка на сигурността и след като платформата е преведена на български, причината се крие във факта, че по европейски закон, когато една фирма започва да оперира, тя трябва да предоставя и съответния език.

Следващата фаза е проверка на сигурността и това означава, че експерти започват да проверяват цялата система и да търсят слабости, които в определен момент биха довели до изтичането на лични данни. Операторите в тази индустрия имат право да събират такива, но трябва да запомним една важна подробност, повече от тях трябва да го правят по закон на хазартната комисия – в България се забранява играта на лица под 18-годишна възраст, следователно единственото доказателство в онлайн платформа остава добре познатата KYC – Know Your Customer или „Познавай клиента си“.

Изискването тук е всеки клиент да изпрати документ за самоличност, защото точно това предоставя самият лиценз. Точно по тази причина се проверява и сигурността, а разбира се не трябва да забравяме, че в тази платформа се правят и много преводи, следователно комисията наблюдава и това движение.

Следващото изискване е проверката за лицензи на игрите, проверката на RTP коефициентите – ще ги срещнете и като коефициент на възвращаемост, който определя каква част от инвестираната сума в дадена игра ще се върне под формата на печалба. По закон RTP не трябва да бъде под 90%, а реномираните брандове дори го повишават, но това в никакъв случай не означава, че няма да има такава проверка.

Продължаваме разбира се и с лицензите за спортни дисциплини. За предлагането на такива се изисква лиценз от всяко едно първенство, като там също присъстват проверки и въпросните трябва да се представят веднага, когато комисията започне да разглежда конкретния бранд. Едва след покриването на всички изисквания започва издаването на лиценза, а след като той се издаде, самият бранд подлежи на проверки, при това по всяко време и желание на комисията.

Не са малко и брандовете, които не са получили такъв лиценз. Причината може да е абсолютно всякаква, от нивото на сигурност, до прозрачност на условията, лицензи и качество на работа. Държавната комисия се слави като абсолютен хегемон в това отношение и трудно дава разрешение на даден бранд да започне да оперира, ако не е изпълнил всичко на най-високо ниво. Да не говорим, че след това задачата не става по-лесна, все пак ще открием, че конкуренцията на тази индустрия е огромна, особено на родния пазар. Трябва да разберем, че ако липсва въпросният документ, по-добре да не партнираме с въпросния бранд. Все пак това е най-важният сертификат за качество.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *