Дартс – тенденции и развитие

Играли ли сте дартс? Развлекателната игра със стрелички и мишена, която рано или късно, особено ако се намира в бар или друг вид заведение, започва да привлича групи хора. Може да ви се струва странно, но днес тази игра не е просто начин да се забавлявате с приятели – тя се превърна в професионален спорт и още по-интересен е фактът, че играчите са не просто хора, притежаващи снайпер в ръката си, а истински майстори. Не случайно професионалисти кaто Едриън Луис беше позициониран като спортна личност на годината в класацията на BBC, оказа се, че неговата точна ръка привлича вниманието на феновете, а не са малко и онези, които обичат да правят спортни прогнози.

Не случайно ще забележим, че Bwin България приема и такива спортни прогнози, а след като интересът се повишава и най-важното – турнирите могат да се следят напълно безплатно, аудиторията с удоволствие ще гледа на какво са способни майсторите със стрелички в ръцете. Дори и да си мислим, че този спорт не изисква някаква физика – грешим. Повечето професионални играчи трябва да разполагат с много силни и здрави ръце, да разполагат с добър баланс и да демонстрират перфектен поглед над играта. При това нека не забравяме, че началото на тази игра е започнало някъде през средновековието в Англия.

Историята ни отвежда там, защото във по-тъмната епоха на сражения, лордовете трябвало да измислят начин да спрат войниците си от дезертиране, следователно разработили тази игра. Първата игра обаче не разполага с мишена, а всички трябвало да вкарат стреличките на дъното на празно винено буре. Капитаните карали войниците да тренират своята точност и след време се оказало, че са успели.

Малко след това започнала и практиката по дървета. През 1908 г. собственик на малка кръчма в Лийдс бил арестуван, защото позволява на своите клиенти да играят дартс. Оказва се, че тогава се смятала за нелегална и забранена със закон. Още тогава започнали  да се появяват и залозите, защото докато един играч хвърли своята стреличка, останалите правят залози дали ще спечели. Манията се оказала твърде силна и последвали санкциите. Добрата новина е, че днес всичко е повече от законно и спокойно ще видим, че професионалните атлети могат да спечелят някой друг милион в няколко успешни години.

През 2018 г. Гъруин Прайс спечели сумата от 500 000 паунда, с което прекрати хегемонията на Майкъл Ван Гервен, продължила около 7 години. С други думи, дартсът е не само професионален и забавен спорт, той е доста добре платен, имайки предвид, че всички основни успехи идват директно с помощта на точната ръка и стреличките.

Препоръчваме да обърнете внимание на този спорт, ако някога го засечете по телевизията, правилата са изключително лесни. Имаме числа със съответни стойности, няколко кръга на мишената, като по-малките полета могат да удвояват и утрояват точковия резултат. Центърът дава точно 50 точки. А най-забавното е, че има моменти, в които всеки играч трябва да направи попадение на конкретно и необходимо число.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *