OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Новите депутати се заклеха

„Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се.“, гласи текстът на клетвата.

Първото заседание е председателствано от колоритната Мика Зайкова от Има такъв народ и е леко ретро, тъй като започна с изчитане по азбучен ред на имената на новите 240 депутати, вдигане на ръка и отговор „аз“. Причината за това изчитане е неработещата система за отчет и гласуване в старата историческа сграда на Народното събрание, където беше решено да се проведе и първото заседание на парламента. Техническите средства бяха пренесени в новата сграда – бившия Партиен дом.

Депутатите, които са под карантина и изолация също положиха клетва. Петима от новоизбраните народни представители – лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов и двама от неговите депутати, Атанас Костадинов от БСП и Халил Летифов от ДПС положиха клетва дистанционно, тъй като са под карантина заради COVID-19.

Бойко Борисов депозира оставка на правителството. На основание член 111, ал. 2 от Конституцията на България той разпусна министрите . В съответствие с чл. 111, ал. 3 от Конституцията ръководеното от премиера Борисов правителство ще продължи да изпълнява функциите си до избирането на нов Министерски съвет и ще осъществи приемственост в управлението,  съобщиха от правителствената пресслужба.

Заклеха се депутатите и от Благоевградска област. От Пиринско те са 11.

От коалицията „ГЕРБ-СДС” Стефан Апостолов от Симитли, Александър Мацурев от Банско, Георги Динев от Петрич и Стоян Стоев от Сандански.

„Има такъв народ” изпрати от Пиринско Илко Стоянов и Георги Попов.

БСП за България професор Георги Михайлов и Богдан Боцев от Гоце Делчев.

Демократична България-Обединение пък вкара в НС адвокат Иван Димитров от Разлог.

От ДПС това са Халил Летифов и Елхан Кълков от Сатовча.

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *