Ще стане ли България сцена на международни eSports турнири?

Електронните спортове набират сериозна сила в последните две десетилетия и успя да постигне сериозни успехи за разлика от много други дисциплини. Вниманието към тези детайли не бива да ни изненадва, все пак някои от най-успешните спортове продължават да бъдат футбола, крикета и баскетбола, но благодарение на медийното внимание и високите инвестиции, запазват своя приоритет.

Ако се чудите какво точно са електронните спортове и какво наистина доставят на аудиторията, нека обърнем малко внимание на основните факти. Електронните спортове са дисциплина, в която атлети от цял свят демонстрират професионализъм на добре познати и известни компютърни игри като Counter-Strike:GO, League of Legends, FIFA, Dota 2 и още много други. Мнозина биха казали, че това не е особен спорт, но можем да спорим. Тук се създават отбори, срещи и мачове има почти всеки ден, а както се досещаме, няма страна, в която да не присъстват отбори.

Аудиторията от почитатели вече се измерва в милиони и ще забележим в това ревю на Bwin, че за електронните спортове се радват и на доста сериозни прогнози и допълнителни екстри като безплатен стрийм за гледане на всяка една среща, която пожелаем. Както се досещаме, експанзията на тази дисциплина започна от Азия и днес ще открием, че Китай се бори ожесточено, за да спечели вниманието на аудиторията, създавайки стадиони или по-скоро зали за електронни спортове, като дори е инвестирал средства за създаването на частна телевизия, по която ще се излъчват някои основни турнири и ще се говори именно на тази тематика.

Европа също не изостава, като ще забележим, че най-много професионални геймъри ще бъдат открити на територията на Украйна и Беларус, но по-важният въпрос е къде точно стои България в цялата картина. Макар и все още да не сме ставали свидетели на мащабни турнири и този вид забавление да бъде по-скоро екзотика, отколкото налагащ се спорт. Ще забележим, че някои мобилни оператори вече правят такива стъпки, организирайки различни турнири на игри като Fortnite, а към тях можем да добавим и някои гейминг зали, които се стремят да предложат точно този вид забавление.

Това до някаква степен може да ни покаже, че правим първите стъпки в тази дисциплина, а още по-важното е, че професионални играчи изобщо не липсват, просто още няма обособена територия за развитието на подобни спортове. Що се отнася до технологията и ресурсите, изобщо не трябва да се съмняваме, че разполагаме с такива. България отдавна се смята за технологичен хъб на Балканите и спокойно разполага с интернет връзка на световно ниво, впрочем забавно е, че дори Силвестър Сталоун го потвърди в едно изказване.

Друга любопитна подробност е, че не липсват и професионални играчи, някои от тях вече са станали милионери, като такъв е Иван Иванов с ника MinD_ContRoL – неговият актив се измерва в няколко милиона долара, а колегата му Цветелин Николов е изкарал над 300 000 долара от електронни турнири, като това дори не се смята за някакво особено постижение на световно ниво. Интересно е, че страната ни разполага с технологията и играчите, следователно е въпрос на време, преди да започнем да говорим по активно за този вид забавление, а и нека бъдем честни – последните няколко поколения показват своята по-сериозна страст към този вид спорт, отколкото към вече наложените.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *