Покер, покер, покер – всичко, което не знаете за играта

Едва ли има човек, който да не е чувал за покера и възможностите, които предлага. Впрочем трябва да знаем, че има доста покерни игри, които очакват своите шампиони, а когато мнозина натрупат опит, тази игра се превръща в професионална кариера и е много добре платена, както се досещаме. В платформата на Silentbet ще открием голяма част от тях и дори можем да тренираме с виртуална валута и без никакви рискове. Все пак мина само една година, откакто Стоян Маданжиев е в рекордите на Гинес за най-голяма печалба от онлайн турнир, а ако вярваме на социалния му профил, продължава да трупа победи. Истината обаче е, че зад тази игра има толкова много история, че няколко книги няма да ни стигнат. Ето обаче някои любопитни факти:

И до днес ще открием, че е спорно кой за първи път е играл покер. Китай претендира за началото, като при повече доказателства ще знаем, че покерът е стартирал своята кариера през 900 г. пр. Хр. Французите са започнали да играят някъде през XVII век, като играта идва от персийските моряци и тогава са имали само 25 карти. Европейците взимат едно тесте карти за новия свят и сагата продължава натам. Днес покерът е световен феномен, но не трябва да забравяме, че германците също имат сериозно участие в тази игра.

Чудите ли се коя е най-голямата загуба? Запознайте се с милиардера Анди Бийл. Той се изправя в 3-дневен маратон срещу Фил Айви. Двамата премерват сили, но след тази среща има само един победител – Фил. Анди споделя, че е имал специално разработен математически метод за Limit Hold`em, но нямало да го сподели на никого и това е много добре, защото след играта олеква с 16.6 милиона долара. Освен това се заклева, че никога повече няма да играе покер.

Четирите краля в тестето, макар и ние да ги наричаме попове (заради брадите), са олицетворението на Давид – кралят на Израел, Александър Македонски, Карл Велики – владетел на Свещената Римска империя и разбира се Октавиан Август – императорът на Рим, като в същия ред ще ги видим на пиките, карата, купите и спатиите. Четирите бои трябвало да символизират и класите на френската аристокрация. Спатиите били благородници, купите са запазена марка на духовниците, карото или по-скоро диамантът – търговците, а пиките са селяните.

Сигурни сме, че сте гледали „Казино Роял“ и поредното приключение на Джеймс Бонд, но истината е, че в оригиналната книга, Ян Флеминг разказва за играта Бакарат, но в последствие се променя сценария, защото покерът набира все повече популярност.

Смята се, че покерът е причина да имаме и хамбургерите днес. Защо? Според легендата Джон Монтегю е обичал толкова много тази игра, че някъде през XVIII век карал слугите да слагат месото между две филии, така че да може да държи картите с една ръка, а с другата да се храни. Новото изобретение било наречено сандвич.

В САЩ се продават около 70 милиона тестета карти, като всеки 5-и американец играе покер редовно, а ако вярваме на математиката, това са около 40-50 милиона играчи само на територията на страната.

Покерът никога не е имал някакво полово ограничение и Барбара Енрайт го доказва. Тя е първата жена, която достига до световните покер серии. Достига 5-то място и се прибира със сумата от 114 180 долара. Не лош резултат. Разбира се, не трябва да забравяме, че поне в началото ще трябва да се ориентираме към покер за начинаещи и да бъдем много по-скромни в играта, но всяко нещо с времето си. По-важното е да бъдем разумни и да се стремим да се забавляваме, защото не винаги можем да говорим за професионална кариера.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *