Планински спасители предупреждават за голямо бедствие за махалите до река Бистрица

Над 4 метра на места е снежната покривка над 1400 метра височина, предупреждават от Планинска спасителна служба в Благоевград.

Спасителите напомнят, че при слизане от „Карталска поляна“ към Благоевград, в зоната до махала „Карабелци“ се забелязват множество паднали големи дървета в речното корито, а през реката са монтирани и много мостчета, които са с минимална височина.

Голямото наличие на сняг и непочистеното речно корито са два фактора, които могат да доведат до покачване на водите и причиняване на големи разливи при рязкото затопляне в края на месеца.

Ако се добави и трети вероятен фактор – проливен дъжд (съпровождащ често вятъра от югозапад), ситуацията може да доведе до голямо бедствие за жителите на махалите в близост до реката и дори, да застраши града.

От ПСС Благоевград се надяват  институциите, които се грижат за безопасността на гражданите, да анализират ситуацията и да предприемат необходимите мерки .

Въпреки, че вече е 20-ти април, продължават обилните валежи от сняг при надморска височина над 1400 метра. Новата снежна покривка от вчера във високата зона (около 2000м.), е над 50 сантиметра. Общата снежна покривка там е над 200см. с големи навевки над 400 сантиметра.

Поради ниските температури през месеца, снеготопенето е минимално, предупреждават още планинските спасители.

.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *