КАК ДА ИЗБЕРЕТЕ ПОДХОДЯЩИ ПОДОВИ НАСТИЛКИ ЗА ВАШИЯ ДОМ? ЗАЩО Е ВАЖЕН ИЗБОРЪТ НА КИЛИМ?

Ремонтът е завършен и е време за избор на подова настилка. Най-логичният избор е килим. Но заедно с обзавеждането и декорациите, избирането на килим може да се окаже всъщност най-трудната задача.

Килимът трябва да е подходящ, да бъде допълнение на интериора, да бъде съобразен с експлоатацията, на която ще бъде подложен, да е с подходящ размер и разбира се, да е трайно решение за дома. Все пак това е покупка, която не правим всеки ден.

Как да направим правилен избор?

Има редица неща, които трябва да съобразим, но по-долу ще засегнем основните от тях и ще откриете онези практични съвети, с които ще сте сигурни в своя правилен избор.

СЪОБРАЗИ ЦЕНОВИЯ ДИАПАЗОН

Подмяната на подовите настилки в дома влиза в категорията основен ремонт. Като всяка по-голяма инвестиция в дома и при този случай крайната цена може да се окаже неприятна изненада. Цените на килимите варират много, а често се оказва, че едни и същи предложения са с коренно различни цени. Определи границите, в които можеш да лавираш с цената и премини към следващата стъпка. Лесно е. Разгледай разнообразните предложения в интернет с добра цена и поръчай онлайн. Така възможностите за избор са многократно по-големи и покупката ти със сигурност ще бъде правилното попадение.

            ИЗБЕРИ МАТЕРИАЛ

Преди всичко друго, приоритет при избора на килим трябва да бъде материалът, който ще е устойчив във времето. Обикновено килимите се поставят на места, където има доста трафик, затова помисли за материи, които са по-лесни за почистване. Ако искаш обаче усещане за повече уют и комфорт, килими с по-дълги нишки и влакна веднага ще създадат това чувство. Според вида на материала, от който са изработени килимите са:

 • Килими от естествена вълна или коприна. Най-скъпият, но и най-издръжливият.
 • Килими, изработени от юта и други растителни влакна. По-правилно е да ги наречем рогозки. Екологични и практични, идеално се вписват в етнически интериор.
 • Синтетични килими. Евтин вариант, не изисква сложни грижи и не предизвиква алергични реакции. Богат избор от десени.

ИЗБЕРИ ЦВЯТ

Ето и няколко бързи съвета, които ще ти помогнат за твоя перфектен избор:

 • Ако стените и мебелите са в по-неутрални тонове, опитай с килим, който привлича вниманието, за да добавиш в пространството малко енергия и цвят.
 • За повече зрялост и дълбочина, пробвай с модел с орнаментални детайли, като ориенталски и персийски килим, или марокански мотив, които напоследък са доста популярни.
 • Ако стените или мебелите са по-цветни или има акценти по стените, заложи на  килим с по-неутрална гама, за да не отвличаш вниманието от другите елементи.
 • Намери красотата в простотата. Може да заложиш на семпъл и едноцветен модел, който обаче да има богата текстура и плетка. Така веднага ще внесеш характер и автентичност в помещението.
 • Светлите цветове визуално разширяват пространството. Килимите в светъл цвят са подходящи за малки помещения.
 • Тъмният или черен килим подчертава белотата на стените и тавана. В този случай принципът работи: подът е най-тъмната част на стаята, стените са много по-леки, таванът е бял.
 • Студените нюанси ще добавят прохлада в гореща слънчева стая.
 • Топли цветове – затопли и запълни засенчената стая с цвят.

Съобрази изборът си и с последните тенденции и се поинтересувай например какви килими ще бъдат актуални през 2021 година. Така ще имаш актуално и неостаряващо интериорно решение.

ПОМИСЛИ ЗА ПОДЛОЖКА

Под килима е хубаво да се постави подложка. Без подложка намаляваш издръжливостта на килима, ще трябва да го наместваш постоянно, защото той може да не стои стабилно на мястото си. Килимът се състои от влакна, вплетени в основа. Когато тази основа е поставена директно върху подовата настилка (независимо каква е тя), тя е подложена на по-голямо натоварване, респективно на увреждания и по-бързо износване. Ето защо е добра идея да помислиш и за това как във времето да „подкрепиш“ своя нов килим.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *