Факти за цветовете, които не знаехте

Още от  ранна детска възраст всеки  един  от  нас си има любим  цвят. Често основните фактори, които влияят при избора ни на любим цвят са: неговата символика, как ни въздейства (дали ни ободрява, успокоява, повдига самочувствието ни и т.н.) или просто  ни  харесва как изглежда.

Понятието „цвят“ може да бъде дефинирано  като част от оптиката и по-точно като елемент на зрителните усещания, който се дължи на начина, по който нашите зрителни органи възприемат отразяваната или излъчвана светлина на даден обект спрямо различните участъци на цветовия спектър.

Отвъд речниковото значение на думата, всички сме се убеждавали в силата на цветовете и въздействието им върху нас. Навярно и вие сте забелязвали как след обличането на определени,например, рокли в различни цветове и настроението ви се е изменяло.  Това е така, защото всеки  цвят си има реална честота и вибрация, а както  вече знаем всичко в света е взаимосвързано и се влияе от нещо друго.

Днес ще разгледаме няколко интересни факта, свързани с цветовете и различни вярвания за тях.

  1. Червен цвят

За китайците червеният цвят е символ на благоприличието, а в Япония е прието да се носи  само  от  жени, като  символ на добросърдечност  и  щастие. Това е и първият цвят, който виждат новородените. Червените дрехи  зареждат  човека с енергия и го правят  по-сигурен в действията си.

  1. Вентаблек

Вентаблек е материал, разработен в Обединеното Кралство през 2014 година, познат още като най-черното черно. Тази  субстанция е толкова тъмна, че поглъща малко повече от  96% от попадащата върху нея светлина и създава усещане за „черна дупка“.

  1. Най-обичаният цвят на света

Множество глобални проучвания за любимия цвят на хората сочат, че близо 40% от  попитаните са избрали цвета на своите дънки и небето за свой фаворит. На второ място, след всеобичаното синьо, застават лилавото и червеното, които са с почти равни резултати. Интересно е, че любимият цвят на комарите също е синьо. Летящите кръвопийци са силно цветочувствителни, като ги привличат най-вече по-тъмните цветове като  тъмносиньо и черно.

  1. Влияние върху апетита

Проучвания сочат, че червеното и жълтото стимулират апетита, докато синьото го потиска.Веригите за бързо хранене определено знаят как да си служат с тази информация.

  1. Цветът на „изгасената лампа“

Знаехте ли, че има точно име на онова специфично сиво, което  виждаме точно след загасянето  на лампата, преди очите ни да свикнат с тъмнината? Нарича сеeigengrau.

  1. Страх от цветове

Фобията, свързана с изпитването  на ужас от  определен или  няколко  цвята, се нарича Хромофобия.

  1. Птиче спокойствие

Огненият  и  енергичен червен цвят всъщност  действа успокояващо на пилетата. Доказано  е, че пернатите създания заспиват по-бързо под червените лампи, с които  са проведени опити.

  1. Най-дразнещият цвят

Макар и топъл и слънчев цвят, жълтото е обявено за най-дразнещия цвят, тъй като  стимулира най-много фоторецептори. Това може да  доведе до  главозамайване и  гадене и авиокомпаниите съвсем съзнателно го  избягват  при  избор на интериора в самолетите.

  1. Най-мразеният цвят

Най-много хора посочват кафявото като най-неприятния за тях цвят. И  за да бъдем по-конкретни става въпрос за един конкретен нюанс, наподобяващ цвета на сушения тютюн.

  1. Лилавото и националните знамена.

По последни данни, в света съществуват 197 независими държави. А забелязвали ли сте, колко рядко лилавият цвят присъства в националните им знамена? Това се дължи на факта, че преди години лилавият пигмент е бил изключително рядък и скъп и не е било „по джоба“ на нито една страна да обагри флаговете си с него.

Въпреки, че цветовете реално не съществуват физически, а са просто плод на нашето възприятие, те играят много важна роля в различни аспекти от нашето ежедневие и  светът без тях би бил просто…. черно-бял.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *