Нов параклис посрещна миряни за празника си

Новоизграден параклис на името на Светеца Победоносец за първи път посреща миряни за празника си. Той се намира в местността Дрене“в симитлийското село Крупник.

Навръх Гергьовден миналата година трябваше да е големият празник за освещаване на Божия дом, но заради извънредното положение и с разума и отговорността да се опазим здрави, паракалисът бе символично посетен само от майсторите, които го построиха.

Днес там бе истински празник. Много хора дойдоха, за да запалят свещ за здраве, за да се помолят, за да се поздравят по случай празника.

За посетителите бе подготвен вкусен курбан, а кметът на село Крупник – Иванка Чакалска се бе погрижила да не липсва нищо.

Празника в Крупник уважиха и общинският кмет – Апостол Апостолов, председателят на Общински Съвет Симитли – Владимир Христов и народният представител – Стефан Апостолов.

Храмът бе изграден с общи усилия между хората от Крупник, с помощта на всеки един от тях, с помощта на кмета Иванка Чакалска, с помощта на общинския кмет Апостол Апостолов – основен помощник при белязването на светите места в община Симитли и изграждането на храмове, 2 години по-късно след започването му.

Църквата „Св.Георги Победоносец” в село Черниче също отбелязва своя храмов празник.

Още рано сутринта в храма се стекоха десетки жители на селото, за да запалят свещица и да се помолят за здраве на своите близки и празнуващи. Тържествената света литургия бе отслужена от отец Велизар, който благослови миряните дошли на празника.

След литургията трапезите бяха отрупани, а курбан допълни почитането на светеца. Няколко казана гозба бе приготвена за празника, а кметът на село Черниче – Георги Стефанов, който също има празник днес, се бе погрижил за добрата организация.

Кметът на община Симитли Апостол Апостолов заедно с председателя на Общински съвет и народния представител Стефан Апостолов дойдоха също в храма да запалят свещица за здраве и да поздравят празнуващите.

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *