Културтрегери питат къде са 116 000 лева от фонд „Култура“

Дейци на културата в Благоевград си чакат финансиране на спечелени проекти от преди две години. Те дадоха брифинг и попитаха къде са парите за култура и ще се  случат ли одобрените проекти на местните творци. Директорът на Драматичен театър „Проф. Енчо Халачев“ Бранимир Митов обясни, че са гласувани 200 000 лева за фонд „Култура“, похарчени са 84 000 и попита къде са останалите  116 000 лева.

Надежда Червенкова, която има модно училище в Мощанската къща, също иска да реализира проекта си, както и Иван Кацарски. Питали го защо не осъди общината. „Мога да я осъдя, ще спечеля 15-20 000 лева, но дали ще се почувствам по-добре“, пита Кацарски и разчита на това нещата да се променят. Той иска само да не се закача културата, може да не помага общината, но да не пречи.

Те са категорични, че става въпрос не само за тях, но и за всички, които работят в тази сфера.

На брифинга беше и актьорът и режисьор Валентин Гошев. Той се оплака, че три пъти предлагал последния си филм безвъзмездно на общината, но дори не му се обадили. А филмът има международни награди, участват и местни актьори.

Културните дейци са категорични, че имат повече културни събития от Община Благоевград и се надяват, че ако не се случат проектите, само да е здраве, но те продължават.

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *