Можем да поседим до поета Евтим Евтимов пред читалището, в което работил

Откриха паметник на поета Евтим Евтимов в родния Петрич. Монументът е изработен от скулптора Евгени Гоцков. Идеята за паметник на Евтим Евтимов обедини усилията на Община Петрич, НЧ „Братя Миладинови – 1914“, Инициативен комитет, дарители и приятели на големия български лирик. Монументът – седнал на пейка в градската среда, поетът с книга в ръка, се намира пред сградата на НЧ „Братя Миладинови – 1914“, в което Евтимов е работил.

Той ще продължи „да гледа…улички познати, люлката на първи дни, детството…“. Церемонията за откриване на паметника уважиха с присъствие синът на поета – Венко Евтимов, издателят на голяма част от творчеството на Евтим Евтимов – Иван Гранитски, изпълнителят на песни по текстове на петричкия поет – Веселин Маринов, културни дейци поети, писатели, общественици, граждани.

В изказванията всички откроиха огромният принос на Евтим Евтимов в съвременната българска литература – повече от 40 издадени книги, които ще продължават да се четат и препрочитат. Стихове на поета от Петрич рецитираха ученици на ПГ „Пейо Яворов“. Официалните гости и десетки петричани положиха цветя в знак на уважение към творческото дело на Евтим Евтимов и гордост, че поетът е родом от Петрич. Петричани вече ще имат своето място да останат за миг с поета, който учеше на обич в стихове – към родното място, към България, към близките хора…Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *