24 май в Благоевград, Симитли, Петрич, Сандански, Белица…(снимки)

Празнично отбелязахме празника на духовността в Пиринско.

Благоевград отбеляза 24 май, Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, с празничната програма.

Събитията започнаха с полагане на цветя на паметника на светите братя Кирил и Методий и на бюст-паметника на Кузман Шапкарев в НХГ „Св. св. Кирил и Методий“ Благоевград.

Състоя се празнично ученическо шествие от Съдебната палата до пл. ,,Македония“, с участието на Детско-юношески духов оркестър към ЦЛТРДБ. На площада бе проведен празничен концерт по повод 24 май с участието на Биг Бенд Благоевград, Градски детски хор към НЧ „Н. Вапцаров – 1866“, ученици от Музикално училище “Presto”, Вокално студио “Фа Диез”, НХГ “Св. св. Кирил и Методий” и Ансамбъл ,,Пирин“.

С богата празнична програма, изпълнена от песни, танци, рецитал и много награди, премина днешният ден в СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – град Симитли.

По случай 24 май – Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост, ученици, учители, родители и гости, се събраха в училищния двор, за да уважат светлия празничен ден.

Празника с днешните просветители споделиха кметът на община Симитли – Апостол Апостолов, зам.-кметовете Евгения Георгиева и Юлиан Мишев и председателят на Общински Съвет Симитли – Владимир Христов.

Директорът на СУ „Св. Св. Кирил и Методий” – г-жа Таня Янкова, поднесе поздрав към ученици, учители, родители и гости.

Красиви песни, танци и стихотверения, посветени на 24 май, изпълниха ученици на училището, с което настроението ставаше все по-празнично.

Награди за заслужилите ученици от училището, които са донесли слава на него и на общината от различни конкурси във всякакви области връчи директорът на училището. Тя отличи със специални награди първенците на Випуск 2021 година,  изявените ученици в олимпиади състезания, както и номинираните ученици в различните категории за „Ученик на годината“. Наградени бяха и учителите, допринесли за високите постижения на учениците и за издигане престижа на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – град Симитли.

С голямо празнично тържество, с песни и танци, с рецитал и много награди премина днешният ден в ОбУ „Св. Паисий Хилендарски“ – с. Долно Осеново.

По случай Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската писменост, ученици, учители, жители на селото и гости, се събраха в училищния двор, за да отбележат уважението си към светлия празник.

Празничната програма бе открита с емоционално изпълнение на песента „Върви, народе възродени“ от учениците в трети клас.

Последва и дългоочакваният момент за изявените ученици. Директорът на училището – г-жа Качулска награди всеки един ученик, завършил с отличен успех и изявил се в различни дейности. Наградените въобще не бяха малко, а г-жа Качулска пожела всяка година да стават все повече и повече.

С красив танц бе закрита празничната програма. Празника на училището уважиха кметът на община Симитли – Апостол Апостолов и председателят на Общински Съвет Симитли – Владимир Христов.

Най-светлият и обичан ден в празничния български календар – Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, събра на централния площад в Банско деца, ученици, учители и родители.
„24 май не е просто поредният официален празник – това е денят, в който всеки българин може да каже, че е горд потомък на нация, заемаща своето значимо място в историята на Европа. 24 май е символ на българското достойнство, традиция и духовност“, заяви в приветствието си заместник кмета Стойчо Баненски. Той подчерта ролята на възрожденците и просветителите от Банско и дълга на съвременните банскалии свято да почитат, развиват и обогатяват наследеното от предците.
Преди празничния концерт на сцената на площада, бяха връчени грамоти на ученици от всички училища в община Банско за отлични резултати в образованието и успешно представяне на областни и национални конкурси, олимпиади и състезания, в областта на науката през учебната 2020/2021 година, както и на учители и културни дейци със значителен принос в книжовно – образователното дело и духовния напредък на община Банско.

В Петрич –  празнично шествие и поетично-музикална програма за 24 май.

Десетки учители, ученици, общественици, граждани се включиха в празничното шествие за Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Шествието беше водено от духовия оркестър при НЧ „Братя Миладинови – 1914“ и ученици с портрет в ръце на първоучителите – Кирил и Методий. Пред паметник „Народни будители“ с емоция и патос, с възторженост и гордост, ученици на ОУ „Христо Смирненски“ представиха музикално –поетична композиция за буквите и словото. Разноцветни балони с кирилските букви полетяха в небето над Петрич като символ на свободата и нашата идентичност пред света, на полета на словото и духовността.

В Сандански бяха почетени годишнините и юбилеите на I ОУ „Св. Климент Охридски“, ОУ „Христо Ботев“, с. Катунци, III ОУ „Христо Ботев“ и Спортно училище „Пейо Яворов“.

Духов оркестър – Сандански, Фолклорна формация „Славеи“, учениците от IV ОУ „Св. Св. Козма и Дамян“, Танцов състав „Празник“ и Танцова формация „Хоуп“ допринесоха за празничното настроение, с таланта и усмивките, които  подариха в този светъл празничен ден!

За високи постижения в сферата на образованието, науката и извънкласните дейности за учебната 2020-2021 г. отличиха учениците от всички училища в община Сандански

С благодарност към творците и пазителите на културната съкровищница на България, с плакети за значим принос в развитието на културата в община Сандански, бяха наградени културни дейци, общественици, художници и музиканти.

СУ „Св.св.Кирил и Методий“ гр. Белица носещо името на Светите братя,  изпълниха сърцата на беличани с празничната програма носеща духът на създателите на българското Ази, Буки, Веди !

 Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *